ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Актуальні теми
Коли буде запущений швидкісний трамвай «Північ-Південь»
09:13 / 16.03.2020
Коли буде запущений швидкісний трамвай «Північ-Південь»

Одеса займає 18 місце у рейтингу міст з найбільшими заторами у світі. Дорога зі спальних районів до центра міста зранку може займати до півтори години, а найбільш доступний варіант для тих, хто не має власного авто — жовті-маршрутки «Богдани».

Проблема транспортної розв'язки — глобальна проблема одеської урбаністики, яка не вирішиться точковими змінами (як, наприклад, створення смуги для громадського транспорту на вулиці Рішельєвській). Ситуація викликана самою формою міста, яка витягнута вздовж берега моря. Аби потрапити до центру, ми маємо лише декілька основних вулиць-артерій, які з'єднують різні райони; саме вони і виявляються найбільш завантаженими (Краснова, Фонтанська дорога, Водопровідна, Чорноморського козацтва, Отамана Головатого тощо).

На даний момент основний проєктом, який пропонує поліпшення транспортної ситуації, є план з запуску швидкісного трамвая «Північ-Південь», який з’єднаю селище Котовського та житловий масив Таїрова через центр міста. Проєкт передбачає оновлення трамвайного складу та ремонт окремих ділянок шляхів. «Північ-Південь» — це вже існуючі 32-кілометровий шлях, який потребує реновації, аби об’єднати його в єдиний зручний наскрізний маршрут. Проєкт був презентований ще у 2016 році, і з того часу був проведений, наприклад, ремонт трамвайних шляхів на вулицях Софіївській та Преображенській.

Запуск маршруту переносився вже декілька разів. За останніми даними, трамвай почне свою роботу через два роки.

«Отримали підтвердження фінансування в розмірі 20 млн євро на закупівлю рухомого складу, трамвайного вже рухомого складу. Я сподіваюсь, що до кінця цього року або на початку наступного року ми вже отримаємо перший багатосекційний трамвай європейського зразка, який буде курсувати по нашому маршруту «Північ-Південь», — заявив Сергій Тетюхін, директор департамента економічного розвитку Одеської міської ради.

За планом, у цьому році планується закінчити ремонт узвозу Маринеско, провести реконструкцію Новощепного ряду та закупити перші багатосекційні трамваї. У 2021 ремонт почнеться на території селища Котовського. Після цього проєкт буде завершений.

Ольга Діденко


Коментарі

Немає коментарів
Контрольний код:
 
введіть, будь ласка, літери, які ви бачите зліва
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail:
Коментар: *

© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.019
Перейти на повну версію сайту