ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
Славетні імена з історії бібліотеки: Олександра Миколаївна Тюнєєва
16:09 / 18.04.2019

У цьому році виповнюється 190 років заснуванню Одеської національної наукової бібліотеки. Тож у головній міській «скарбниці мудрості» заплановано низку цікавих заходів, приурочених до цієї знаменної дати. Перша ластівка в розділі «Видатні постаті та події в історії ОННБ» – зустріч, присвячена пам’яті унікальної людини, книгознавця, бібліографа, фахівця з рідкісних книг – Олександри Миколаївни Тюнєєвої (1888-1984).

Ця жінка все своє життя присвятила бібліотечній справі. Вона прийшла до Одеської держаної наукової бібліотеки у 1920 році, з 1921 року працювала завідувачем відділу рідкісних та мистецьких видань. У період німецько-румунської окупації Одеси (1941-1944 рр.) Олександра Миколаївна обіймала посаду директора міської та університетської бібліотек і разом з працівниками рятувала книжкові фонди від розграбування окупантами.

Значний внесок Олександра Миколаївна зробила у бібліотекознавчу галузь: її перу належать праці про відділ рідкісних видань, мініатюрну книгу, книгознавчі статті в журналах українською, французькою, німецькою мовами. Вона стала організатором і першим завідувачем музею книги.

Бібліофільським духом було пронизано і сам захід, що зібрав поціновувачів книги усіх віків: і знаних, авторитетних, і зовсім молодих, — студентів кафедри інформаційної діяльності та медіа-комунікацій ОНПУ.

У вступному слові генеральний директор ОННБ Ірина Бірюкова наголосила на важливості збереження і продовження бібліотечних традицій, дослідження історії бібліотеки не тільки у ювілейний рік. «А ім’я Олександри Тюнєєвої , – підкреслила директор, – буде нам доброю наснагою».

Своїми дослідженнями, спостереженнями і роботою над збіркою «Олександра Миколаївна Тюнєєва», що вийшла друком у 2012 році, поділилися науковці ОННБ Ліна Арюпіна, заступник генерального директора ОННБ з наукової роботи та інформатизації, і Тетяна Щурова, завідувач відділу мистецтв ОННБ, заслужений працівник культури України.

Багато цікавих подробиць з колишнього живого спілкування з Олександрою Тюнєєвою присутні почули від Євгенія Голубовського, шеф-редактора газети «Всемирные одесские новости», заступника редактора альманаху «Дерибасовская–Ришельевская», віце-президента Всесвітнього клубу одеситів, журналіста, культуролога, і Світлани Матвєєвої, краєзнавця-дослідника.

Символічним став подарунок, який цього дня отримала бібліотека. За ініціативи і підтримки Армена Петояна, краєзнавця, голови ГО «Одеський центр вірменознавства», ГО «Одеський фонд культурної спадщини», члена комісії з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради, майстрами-реставраторами Віктором Швадовичем та Світланою Кравченко було відреставровано старовинне крісло, що належало Олександрі Тюнєєвій.

У рамках заходу також відбулась презентація виставки «Доля як книга: Олександра Миколаївна Тюнєєва», де експонувалась низка рідкісних видань, які зберігала Олександра Миколаївна, листів, сімейних світлин Тюнєєвих.

Вікторія Лавренюк,

провідний бібліограф ВЗГіР ОННБ.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту