ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
Чому вчить дітей книжка
12:41 / 28.05.2019

До Міжнародного дня захисту дітей і Міжнародного дня безневинних дітей – жертв агресії

Любити, виховувати і захищати дітей дорослим треба завжди. І для того, щоб привертати до цього увагу, один день року всі країни світу присвячують Міжнародному дню захисту дітей.

1 червня, коли вже закінчено навчання у школах, у містах і селах України організовуються святкові заходи: виставки дитячих малюнків, театральні й кіно-програми, концерти малечі. Так саме на початку літа (такої жаданої і очікуваної пори року) відзначаємо ми, і дорослі, і малі, це чудове свято, започатковане у середині минулого століття Організацією об’єднаних націй.

А у 1982 році члени ООН закликали всіх висловити співчуття невинним дітям Лівану та Палестини, які стали жертвами ізраїльської агресії. Того ж року започаткували Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії, який стали відзначати 4 червня. І у нашій країні зараз страждають діти, багато з них переїхали до інших міст і сіл, втратили батьків. Суспільство допомагає їм, піклується про них.

В Одеській національній науковій бібліотеці ці дні, за традицією, особливі. Саме тоді наукова бібліотека гостинно відчиняє свої двері і розкриває фонди для дітей – нашого майбуття! І сама будівля, пам’ятка архітектури, і різноманітні, різноформатні книги, старовинні і сучасні, – все для дітей.

Хвилюються і бібліотекарі, адже замість звичайного обслуговування користувачів вони в ці дні «роблять вклад в майбутнє» – презентують бібліотеку для майбутніх читачів.

А презентувати є що! Адже фонди ОННБ містять неабиякий обсяг дитячої літератури: від старовинних, навіть раритетних видань, до сучасних і дивовижних книжок. Наприклад, книжки-пазли чи книжки для допитливих (з лупою і схемами!), книжки 3D-формату, книжки-ляльки, книжки-розмальовки.

Отож чудова нагода 1 і 2 червня, в суботу і неділю, побувати у найстарішій і найбагатшій бібліотеці і долучитися до щорічної бібліотечної акції «Наукова бібліотека – для дітей!».

У ці дні діти з батьками чи вчителями матимуть змогу відвідати презентацію книжково-ілюстративної виставки «Дивовижний світ тварин: пізнаємо в бібліотеці». На ній будуть представлені сучасні вітчизняні видання про тварин у фольклорі і народній творчості українців, а також книги німецького вченого-зоолога, мандрівника, автора відомої праці «Життя тварин» Альфреда Брема. Помилуватися і погортати яскраві сторінки казок, оповідань, поезій, серед яких улюблені – «Червона Шапочка», «Вінні-Пух і всі, всі, всі», «Олов’яний солдатик», «Попелюшка», «Мойдодир». Без сумніву, добра книжка розвиває цікавість до життя навкруги, допомагає пізнавати світ, знайомитись з тваринами, природою.

«Дітей треба вчити тому, що пригодиться їм, коли вони виростуть», – радив ще древньогрецький філософ Арістіп. І книгозбірня пропонує бібліоуроки «Тварини навколо нас: як їх називають англійською?» з використанням сучасних бібліотечних ресурсів, зокрема інтерактивної дошки.

Малюків пестять, разом з тим допомагають їм вчитись і добре виконувати свої справи. У дітей необхідно виховувати вміння захищатись від зла, відстоювати правду, бути вірними і кмітливими. Цьому допоможе виставка-читання «В гостях у Лиса Микити: українські казки і вірші про тварин», яку (з великим задоволенням!) представлятимуть працівники бібліотеки. На початку нашої ери римський поет-сатирик Ювенал писав: «До дитини треба ставитись з величезною повагою. Дорослі завжди повинні пам’ятати про те, щоб не показувати дітям поганого прикладу».

А далі – цікава подорож. Усі бажаючі зможуть відвідати бібліотечну екскурсію «Де живе казка», коли різні відділи бібліотеки перетворюються на чарівні кімнати, у яких багато цікавих сюрпризів. Усі діти мають енергію і свої бажання, і їх треба направляти у корисне русло, на добрі справи.

Гадаємо, що акція стане і чудовою нагодою для самих дорослих поринути у дитинство, і через це краще розуміти своїх дітей. Чого ми прагли тоді, що принесло нам у результаті добро, користь, а що шкоду? І стане зрозумілим, що добрі наміри розвиваються, а погані гинуть. А книга і бібліотека в цьому завжди допоможуть. Серед видань виставки – цілий розділ, присвячений методиці виховання дітей!

Запрошуємо вас, шановні дорослі, відвідати разом з дітьми 1-2 червня Одеську національну наукову бібліотеку, щоб переглянути і прочитати дитячу книжку, зустрітись з казкою, а отже, отримати задоволення та користь.

Вікторія Лавренюк,

провідний бібліограф ОННБ.

Світлина Ельвіри Заборцевої.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту