ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Культурний аспект
Розуміти людей з аутизмом і спілкуватися з ними
14:27 / 23.03.2023

Щороку 2 квітня відзначається Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму. Доведено, що у людей з аутизмом – неабиякі здібності і великий соціальний потенціал, тож треба навчитися розуміти та взаємодіяти з ними. Єдине можливе ставлення до людини з аутизмом чи без нього – це повага та гідність.

Не існує правильних і не правильних людей, немає правильної або неправильної роботи мозку – усе це означає нейрорізноманіття. Визнання цього на Заході стало основою руху «за нейрорізноманіття», ― за права людей з аутизмом, нормальне сприйняття аутистичних рис і поведінки, можливість щасливого, творчого й соціально активного життя.

Працівники Одеської національної наукової бібліотеки підготували книжкову добірку з фонду бібліотеки за темою «Розуміти людей з аутизмом і спілкуватися з ними». Пропоновані видання стануть у пригоді як батькам дітей з аутизмом, педагогам, психологам, вихователям, також і пересічним громадянам, які прагнуть створити розвинуте толерантне суспільство безбар’єрного спілкування.

Сільберман. С. Що приховує аутизм. Майбутнє нейрорізноманіття. Київ, 2021.

Книга американського науковця і журналіста здатна змінити уявлення про аутизм.

Сорок років тому вчені та лікарі фіксували лише 4–5 випадків аутистичного розладу на 10 тисяч дітей. Відтоді показники стрімко зросли, і вже у 2018 році цей стан діагностували в кожної 59-ї дитини. Але що таке аутизм? Люди з цим розладом приречені на самотність, чи це генії з унікальним складом розуму? У цій книжці Стів Сільберман розповідає про історію аутизму, наводить цікаві й дивовижні факти з життя «людей дощу» та їхні фантастичні досягнення.

Видання розраховане на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться не тільки аутизмом, а і тим, як «влаштований» і «працює» людський мозок.

Вікарі С. У нас дитина з аутизмом. Допомога сім`ям із дітьми з аутизмом. Практичні рекомендації для батьків і педагогів. Харків, 2019.

Ця книга відомого італійського фахівця-педіатра, науковця і практика, автора багатьох книжок, присвячених дітям і підліткам з аутизмом, адресована насамперед батькам, учителям і вихователям, які виховують і працюють з «особливими» дітьми. Використовуючи досвід лікарні Bambino Gesù, що у Римі, та дослідження численних науково-дослідних центрів Італії, автор намагається пояснити природу розладів аутистичного спектра, дає слушні поради і, головне, надію на те, що багато які з порушень можна скоригувати, поліпшити поведінку дитини й адаптувати її до соціуму.

Базима Н. Розвиток мовлення дітей з аутизмом. Київ, 2019.

Праця Наталії Базими – вітчизняного логопеда, спеціального психолога, коуча, члена виконкому Української асоціації корекційних педагогів, містить практичні рекомендації щодо розвитку мовлення у дітей з аутизмом старшого дошкільного віку. Описано особливості розвитку психічної та сенсорної сфер. Окрему увагу приділено комунікативним навичкам дітей з аутизмом, зокрема за методиками формування мовленнєвої активності. Докладно розглянуто психолого-педагогічні умови та принципи корекційного підходу до формування мовленнєвої активності. У виданні розглянуто широкий спектр завдань, напрямів, методів та прийомів роботи з розвитку мовлення у дітей з аутизмом.

Островська К. Засади комплексної психолого-педагогічної допомоги дітям з аутизмом: монографія. Львів, 2019.

У монографії відомого вітчизняного науковця, психолога, автора понад 40 наукових праць за зазначеною темою, викладено сучасні погляди на теорію і практику проблеми загальних розладів розвитку у дітей з аутизмом, розглянуто медико-психологічні концепції загальних розладів розвитку, представлено різні форми психологічної, соціальної допомоги дітям- аутистам та їхнім родинам, наведено основні засади створення індивідуальних корекційних програм для аутистів. Видання містить «практичний» додаток зі схемами опитування для батьків і спостереження за дитиною з аутизмом та Європейську хартію аутистів.

Адаптації дитини чи підлітка з аутизмом у сучасному суспільстві здатна допомогти також художня література, зокрема дитяча, яка здатна розповісти простою мовою про складне. Цікаві казки чи оповідання, де герой чи героїня – саме діти з діагнозом аутизму, здатні на чудові почуття і вчинки: на щиру дружбу, сердечну увагу, відданість, сміливість і відвагу.

Степула Н. Петрик і фонтани. Київ, 2019.

«Петрик і фонтани» – перша в Україні дитяча книжка, де головний герой – дитина з аутизмом. Книжка є спільним проєктом видавництва «Основи» та ГО «Щасливе Сьогодні».

Головні герої оповідання – Петрик і Матильда. У них багато спільного, вони люблять гратися і дізнаватися про нове, але є й відмінності: у Петрика аутизм, тому він по-іншому сприймає навколишній світ, дещо повільніше розмовляє та виявляє емоції. Познайомившись із хлопчиком, Матильда розуміє: «Ми можемо бавитися разом, просто не так, як я звикла, але так само весело!»

Книжка «Петрик і фонтани» містить навчальну сторінку для дітей, де просто і зрозуміло пояснюється: що таке аутизм, чому люди з аутизмом поводяться інакше, як дружити з хлопчиками та дівчатками — аутистами.

Лівін М. Рікі та дороги. Харків, 2017.

Дивовижна історія про чотирнадцятилітнього Матвія, хлопчика із синдромом Асперґера, який втікає до лісу, щоб знайти себе. Прагнучи порозумітися з власним «я», він розповідає про свої почуття, сім’ю, світ... Цікавим і багато в чому повчальним є його ставлення до друга — рудого собаки із чорною лапкою.

Ця книжка про вміння розумітися у цьому різнобарвному світі, сприймати і приймати інакшість людей, усвідомлювати невичерпну творчу силу любові.

Фрайгоф Гальфдан В. Любий Габріелю: Лист. Львів, 2018.

Для того, щоб описати свої непрості стосунки з наймолодшим сином, Фрайгоф – норвезький письменник, перекладач, критик, обрав найінтимнішу та найвідвертішу форму — лист. Лист батька до сина Ґабріеля, якому у віці трьох років діагностували аутизм. Автор щиро і зворушливо описує усі їхні розмови, пригоди, навіть сварки… Цей лист-сповідь сповнений батьківською гордістю за досягнення сина, віри, надії та безумовної любові, які беруть гору попри всі складнощі й непорозуміння.

Ця відверта оповідь нагадує про чарівність світу дитинства і добру силу родини. Вона звернена до всіх батьків, які хочуть зрозуміти, прийняти і підтримати свою дитину, не зважаючи ні на що.

Фахівець ОННБ, Прокопова Лариса.


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту