![]() |
|
![]() |
![]() |
Одеська область споживає до 20% продукції вітчизняних сироварів. Добра новина для прихильників здорового харчування: провідний виробник сирів у нашій країні – ПАТ «Бель Шостка Україна» вирішив побудувати в регіоні свою філію.
Із представниками підприємства журналісти Одеської, Херсонської, Миколаївської областей і АР Крим зустрілися за круглим столом.
«Без вітамінів – що поїли, що музику послухали»
Таким неефективним може бути харчування, не збагачене належною кількістю вітамінів, стверджує головний дієтолог Криму Людмила Семенова. Консерви, пастеризовані суміші, «вічнозелені» ковбаси та інші продукти не насичують організм необхідними речовинами. Товарний вигляд, акцентований смак і підвищена калорійність сурогатів не розв’язують проблеми повноцінного харчування.
Тому в раціоні доконечною є наявність вітамінів. Вони беруть участь у всіх обмінних процесах організму, перешкоджають розвиткові захворювань і виконують функції гормонів.
Особливо не слід зневажати вітаміном Д. З доповіді співробітника Інституту гігієни та екологічної медицини ім. О. Марзеєва Марії Гулич випливає, що він захищає від розладів імунну систему, підтримує нормальний кров’яний тиск і захищає серцевосудинну систему. Незамінний для функціонування м’язів і нервової системи. Вітамін Д підвищує здатність засвоювати кальцій, тому, якщо утримується в нормі, надійно охороняє від рахіта, остеопорозу та карієсу.
Однією з умов одержання вітамінів (зокрема і Д), Л. Семенова називає збалансоване харчування. Навіть порція салату, що містить у потрібних пропорціях відповідні компоненти, тим добра, що корисні речовини будуть засвоєні! Аптечні препарати не зможуть замінити свіжих продуктів, їхніх мінералів, клітковини, що видаляє з організму шлаки. І звичайно, – живих вітамінів: без них – що поїли, що музику послухали!
Кулінарний кошмар?
Ні, джерело кальцію!
Симптоми браку вітаміну Д, точніше – кальцію, який без нього не засвоюється, характерні: розумова та фізична стомлюваність, неприємна пітливість, дратівливість. За тяжчих форм порушення кальцієвого обміну вона може перейти у нервове перезбудження, виникають нудота і блювота, як при отруєнні. Без наявності кальцію дуже проблематично зупинити кровотечу.
Де міститься кальцій, це диво природи? Виявляється, найбільше його в риб’ячому жирі й будьякій жирній рибі. Досить багато – у курячому жовтку, сирі, рослинній олії, вівсяній крупі та картоплі.
Кримський дієтолог рекомендує також страву «беліп». Рівні порції сиру й очищеної сирої риби, бодай і тюльки, у кухонній м’ясорубці перетворюються на фарш, куди додається трохи свинячого сала, цибулі й зелені. З нього можна робити тефтельки, котлети, начинку для пирогів і пельменів. Ще фахівці радять посипати цей кулінарний «кошмар» сиром і запекти.
Підведися щораніше
Ах, так – ще особливість вітаміну Д: він може синтезуватися в організмі під впливом сонячних променів. Не палючих, а таких, що несуть ніжний ультрафіолет від 6 до 8 години ранку. Перебувати під його впливом потрібно не більше 30 хвилин. Особливо це корисно домосідам і любителям проводити час за комп’ютерами або біля телеекранів. Головне – підвестися щораніше.
Призер на параді вітамінів
Продуктом з надзвичайно високим вмістом засвоюваного, біологічно доступного кальцію (до 1000 мг у 100 грамах) названо сир. Він найбільше задовольняє фізіологічну потребу у вітаміні Д. Крім того, містить фосфор, без якого не засвоюється кальцій. Можна заперечити, що там є й холестерин, від якого розвивається атеросклероз. Так. Тому лікарі радять з’їдати сиру не більше ніж по 40 – 50 г на день. При цьому додати до нього овочі та фрукти.
– Важливо правильно вибрати сир при покупці, – говорить директор із зовнішніх зв’язків ПАТ «Бель Шостка Україна» Наталя Фесюн. – Його поверхня має бути гладкою, рівною, приємного кольору. На ній не має бути слизу, тріщин. Шматок сиру мусить бути на дотик пружним, але не «гумовим». Основний компонент сиру – молоко. Якщо ж молочний жир хоч на 1% замінюється дешевшою рослинною олією, наприклад, модною сьогодні тропічною олією, – це вже лише сирний продукт, про що має бути вказівка на наліпці. Інакше є ризик купити підробку.
Французові здана?
– Хоча в нашу виробничу систему й вкладено іноземні інвестиції та використовуються новітні технології французької компанії «Віллард Груп», шосткинське підприємство залишається цілком українським, – говорить Н. Фесюн. – Ми використовуємо сировину тільки національного виробника. От як наша корівка, що символізує торговельну марку «Весела корівка». Також насамперед вітчизняним залишається ринок збуту. Зростання цін на сири – багато в чому наслідок спекулятивних операцій російських трейдерів. Справжньою підтримкою і сироварів, і споживачів стало б державне регулювання цін.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.010Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |