ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Безцінний досвід пана Майєра
17.05.2012 / Газета: Одесские известия / № 51(4325) / Тираж: 18937

…Чоловік, вдихаючи свіже повітря, милувався чудовим краєвидом. Він подумав, що у цій екологічно чистій місцевості корівки, мабуть, дають дуже смачне молоко. Воно може стати доброю основою якісного сиру.

Сировар у третьому поколінні, експерт Міжнародної SES (Служба старших експертів) Йозеф Майєр приїхав до України з Німеччини не випадково, а з метою поділитися своїм досвідом та знаннями.

– Я хочу навчити селян у простих домашніх умовах зі свіжого молока варити чудовий сир, – говорить Йозеф. Село Кудрявка, де мешкають етнічні німці, бу­ло обрано ним не випадково. Ініціатива Доброчинного фонду «Товариство розвитку. Одеса» була підтримана громадською ор­га­нізацією SЕS, що співпрацює з багатьма організаціями в світі.

– Опинившись у цьому селі, я потрапив до далекого минулого – так було в Німеччині колись, дуже давно. Робочих місць майже немає, занепад, є лише продукти, які виробляють селяни на власному подвір’ї. У моїй країні люди об’єднувались і починали з малого. Згодом почали працювати міні­заводи, – розповів гість.

Пан Майєр переконаний, що завдяки опануванню технології сироваріння кудрявські родини відкриють для себе нові можливості, які приведуть їх до зростання добробуту та розвитку села. Експерт кілька днів навчав селян як виготовляти якісний сир та переконував, що для того, аби отримувати стабільний прибуток від реалізації цього продукту, слід об’єднуватися. Йозеф Майєр має чималий досвід з сироваріння, він працював 20 років керівником промислового підприємства, яке виробляло 45 – 50 тонн продукту за добу. Протягом 15 років експерт ділиться своїм досвідом. Він був у Мексиці, Китаї, Ірані, Росії, Казахстані тощо. Найбільшу зацікавленість у цій справі виявляють громадяни країн пострадянського простору.

Візит експерта став корисним не лише для селян, а й для учнів Березівського вищого професійного училища Одеського національного політехнічного університету. Йозеф Майєр провів семінар для викладачів, майстрів та учнів – майбутніх кухарів та цьогорічних випускників – технологів харчування. Він наочно пояснив і показав прості прийоми приготування сиру.

Під час зустрічі Йозефа Май­єра, генерального директора ДФ «Товариство розвитку. Одеса» Ірини Роот, Тілльманна Гесса та інших представників німецької сторони з ректором ОНПУ, професором Геннадієм Оборським та директором ВПУ ОНПУ Валентиною Шевченко йшла мова про важливість міжнародної співпраці.

– Така співпраця приносить обопільну користь. Наше завдання – дати учням, студентам нові знання, навчити користуватися сучасними технологіями, допомогти їм стати затребуваними на ринку праці, – зазначив Г.К. Оборський.

Можливо, молодь розвиватиме запозичений досвід в нашому регіоні, адже вимоги часу змінюються. Березівський район серед кращих з тваринництва в області. Проте переробного заводу на території району, на жаль, немає. Саме тому досвід експерта SES міг би бути цінним не лише для охочих селян і студентів, а й для значних товаровиробників.

Автор: Наталія САМОЙЛЕНКО, власкор «Одеських вістей», Березівський район


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту