ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Молоко з сюрпризом
19.06.2012 / Газета: Одесские известия / № 64(4338) / Тираж: 18937

У прес­-центрі «Контекст-­При­чорномор'я» відбулося обговорення результатів тестування базарного молока та сиру, проведеного Центром незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» (м. Київ).

Минулого року працівники Цент­ру перевірили молочну продукцію у Києві та Чернігівській області. Наше місто стало першим у черзі перевірок цього року. Перевіряльники на ринку «Привоз» купили по 4 зразки домашнього молока та сиру. Їх досліджували за фізико­хімічними та мікробіологічними показниками.

Як і слід було сподіватися, результати не потішили і змусили добре замислитися про небезпеку, яку приховують домашні молочко та сирок.

Жирність молока виявилася в межах 3­3,5% за середньої (за довідковими даними) жирності у 3,5%. Втім, це було краще, ніж у тестах минулих років, коли жирність домашнього молока була нижчою 3%. За кислотністю, що вказує на свіжість, претензії були до одного зразка із чотирьох. Соди та аміаку, які додають у молоко для уповільнення скисання, виявлено не було.

Мікробіологія неприємно вразила. Хоч сальмонелу та антибіотики не знайшли, але кишкова паличка була присутня в усіх зразках, а загальна мікробна засіяність просто зашкалювала. Таке молоко в жодному разі не можна вживати у сирому вигляді!

Сир також не потішив. По­перше, його жирність виявилася низькою. У трьох зразків вона склала 8,4%, 8,8% та 9,5%. Звичайна жирність магазинного сиру – 9%, є також сир 15%­ї жирності. То ж не варто думати, що домашній сир жирніший, а отже, смачніший та корисніший.

По­друге, усі зразки сиру містили кишкову паличку. Як і молоко, такий сир вживати в сирому вигляді не можна. А його ж зазвичай купують, щоб побалувати, зокрема й дітей, справжнім корисним продуктом до сніданку або вечері. Два зразки сиру мали завищену кислотність, ще один перебував на межі припустимого значення. Тобто вони були явно кислими. Тому вживати в їжу такий продукт можна лише у вигляді сирників, запіканок, ледачих вареників.

Висновки перевіряльників підводили споживачів до одного простого та ясного висновку: молочні продукти краще купувати в магазинах, вони упаковані і пройшли відповідну термічну обробку. З одного боку, це так. Промислова переробка молочної сировини справді гарантує практично повну відсутність у готовій продукції кишкової палички та інших хвороботворних мікроорганізмів. Щоправда, за винятком випадків, коли на підприємствах­виготовлювачах порушуються умови виробництва, а на складах або в супермаркетах – умови зберігання. Тоді в молочній продукції досить успішно та швидко розмножується чимало паразитів, здатних забезпечити споживачеві від легкого отруєння до необхідності провести кілька днів у стаціонарі лікарні з високою температурою та небезпечним зневодненням організму.

З другого боку, якщо пройтися супермаркетами та подивитися на супровідну інформацію на упаковках сиру, там обов'язково знайдеться згадування про численні Е­добавки, що застосовуються для забезпечення привабливого кольору продукту, пухкості, уповільнення процесів бродіння та скисання. Є ще всілякі підсилювачі смаку, загусники… Загалом, багато сторонніх добавок, про шкоду яких для здоров'я людини медики говорять усе переконливіше.

За вимогами Світової організації торгівлі молочна продукція повинна реалізовуватися лише в промисловому варіанті, тобто переробленою. Тому й був ухвалений Закон України «Про безпеку та якість харчових продуктів». Ним заборонялася реалізація необробленого молока та сиру домашнього виробництва вже з 1 січня 2010 року. Однак, враховуючи удар, що завдається у такий спосіб жителям села, які заробляють на життя, реалізуючи молоко та сир, заборонний захід було перенесено Верховною Радою на 1 січня 2015 р.

Схоже, вже почалася підготовка до його реалізації: перевірки показують покупцям, наскільки неякісні базарні молочні продукти. Найкраща альтернатива їм – магазин. Це справді альтернатива. Але наскільки безпечна, сказати складно. Адже якщо молоко в пакеті має піврічний термін реалізації, то скільки раз його піддавали обробці і скільки «хімії» додали, щоб воно стало таким «довгограючим»? Аналогічно і з 2­тижневим терміном реалізації сиру. І це при тому, що й за пастеризоване молоко, і за упакований сир сплатити доведеться набагато більше, ніж на ринку. А в умовах низької платоспроможності більшості населення саме цей чинник все ж таки залишиться вирішальним у змаганні про пріоритет між ринком та магазином…

Автор: Світлана Комісаренко, «Одеські вісті»


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту