![]() |
|
![]() |
![]() |
У прес-центрі «Контекст-Причорномор'я» відбулося обговорення результатів тестування базарного молока та сиру, проведеного Центром незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» (м. Київ).
Минулого року працівники Центру перевірили молочну продукцію у Києві та Чернігівській області. Наше місто стало першим у черзі перевірок цього року. Перевіряльники на ринку «Привоз» купили по 4 зразки домашнього молока та сиру. Їх досліджували за фізикохімічними та мікробіологічними показниками.
Як і слід було сподіватися, результати не потішили і змусили добре замислитися про небезпеку, яку приховують домашні молочко та сирок.
Жирність молока виявилася в межах 33,5% за середньої (за довідковими даними) жирності у 3,5%. Втім, це було краще, ніж у тестах минулих років, коли жирність домашнього молока була нижчою 3%. За кислотністю, що вказує на свіжість, претензії були до одного зразка із чотирьох. Соди та аміаку, які додають у молоко для уповільнення скисання, виявлено не було.
Мікробіологія неприємно вразила. Хоч сальмонелу та антибіотики не знайшли, але кишкова паличка була присутня в усіх зразках, а загальна мікробна засіяність просто зашкалювала. Таке молоко в жодному разі не можна вживати у сирому вигляді!
Сир також не потішив. Поперше, його жирність виявилася низькою. У трьох зразків вона склала 8,4%, 8,8% та 9,5%. Звичайна жирність магазинного сиру – 9%, є також сир 15%ї жирності. То ж не варто думати, що домашній сир жирніший, а отже, смачніший та корисніший.
Подруге, усі зразки сиру містили кишкову паличку. Як і молоко, такий сир вживати в сирому вигляді не можна. А його ж зазвичай купують, щоб побалувати, зокрема й дітей, справжнім корисним продуктом до сніданку або вечері. Два зразки сиру мали завищену кислотність, ще один перебував на межі припустимого значення. Тобто вони були явно кислими. Тому вживати в їжу такий продукт можна лише у вигляді сирників, запіканок, ледачих вареників.
Висновки перевіряльників підводили споживачів до одного простого та ясного висновку: молочні продукти краще купувати в магазинах, вони упаковані і пройшли відповідну термічну обробку. З одного боку, це так. Промислова переробка молочної сировини справді гарантує практично повну відсутність у готовій продукції кишкової палички та інших хвороботворних мікроорганізмів. Щоправда, за винятком випадків, коли на підприємствахвиготовлювачах порушуються умови виробництва, а на складах або в супермаркетах – умови зберігання. Тоді в молочній продукції досить успішно та швидко розмножується чимало паразитів, здатних забезпечити споживачеві від легкого отруєння до необхідності провести кілька днів у стаціонарі лікарні з високою температурою та небезпечним зневодненням організму.
З другого боку, якщо пройтися супермаркетами та подивитися на супровідну інформацію на упаковках сиру, там обов'язково знайдеться згадування про численні Едобавки, що застосовуються для забезпечення привабливого кольору продукту, пухкості, уповільнення процесів бродіння та скисання. Є ще всілякі підсилювачі смаку, загусники… Загалом, багато сторонніх добавок, про шкоду яких для здоров'я людини медики говорять усе переконливіше.
За вимогами Світової організації торгівлі молочна продукція повинна реалізовуватися лише в промисловому варіанті, тобто переробленою. Тому й був ухвалений Закон України «Про безпеку та якість харчових продуктів». Ним заборонялася реалізація необробленого молока та сиру домашнього виробництва вже з 1 січня 2010 року. Однак, враховуючи удар, що завдається у такий спосіб жителям села, які заробляють на життя, реалізуючи молоко та сир, заборонний захід було перенесено Верховною Радою на 1 січня 2015 р.
Схоже, вже почалася підготовка до його реалізації: перевірки показують покупцям, наскільки неякісні базарні молочні продукти. Найкраща альтернатива їм – магазин. Це справді альтернатива. Але наскільки безпечна, сказати складно. Адже якщо молоко в пакеті має піврічний термін реалізації, то скільки раз його піддавали обробці і скільки «хімії» додали, щоб воно стало таким «довгограючим»? Аналогічно і з 2тижневим терміном реалізації сиру. І це при тому, що й за пастеризоване молоко, і за упакований сир сплатити доведеться набагато більше, ніж на ринку. А в умовах низької платоспроможності більшості населення саме цей чинник все ж таки залишиться вирішальним у змаганні про пріоритет між ринком та магазином…
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |