ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Навіть у дуже складний час
23.06.2012 / Газета: Одесские известия / № 66(4340) / Тираж: 18937

Не секрет, що більшість сільгосп­виробників намагаються позбутися тваринницької галузі як невигідної і витратної. Голова СВК «Сергіївка» Іван Демидович Сиров, навпаки, не тільки зберіг ферму, але й організував переробку молочної продукції.

Щоб реалізувати ідею, йому знадобилося багато витримки і терпіння. Шість років завзятої праці і наполегливе подолання бюрократичних перешкод привели Сирова до невтішного висновку: розвиток у країні багато в чому гальмує сама дозвільна система. Наприклад, цілих три роки довелося готувати проект відведення землі під спорудження цеху переробки молока. А без цього рухатися далі було неможливо. Чому Іван Сиров, керівник сільгоспкооперативу, і без того завантажений безліччю турбот, взяв на себе додаткові складні завдання?

Іван Демидович пояснює це просто і коротко:

– Із закриттям ферми п’ятдесят людей залишилися б без роботи. Вважаю, навіть якщо у тваринництві нульова рентабельність – це все одно позитивний результат: люди працюють, одержують зарплату, утримують родини. Крім того, ферма дає органіку, якої за сьогоднішньої вартості добрив немає ціни. Щороку ми вносимо на поля по 5­6 тисяч тонн гною. По­третє, дотримуємося сівозміни, а отже, думаємо про майбутнє нашої землі, господарства, дітей і онуків. А головне, людей треба годувати високоякісною натуральною продукцією, а не порошковим молоком і вершками з пальмової олії!

На початку квітня колектив цеху з переробки молока, одержавши всі необхідні дозволи, розпочав повноцінну роботу. Він розташований на околиці Сергіївки, у будівлі колишнього профілакторію, від якого раніше залишалися тільки стіни. Тепер це сучасна будівля з доглянутою територією, на якій цвітуть троянди. Щодня тут переробляють до півтори тонни свіжого молока, привезеного із сусідньої ферми одразу ж після доїння. Це половина від загальної кількості. За день від дійного стада у 240 корів ферма одержує до 3 тонн молока. Половину продукції господарство здає на Старокозацький сирзавод по 2,80 гривень за літр. З початку року надоєно близько 400 тонн продукції. Кожна корова дає за добу по 13 літрів молока.

У декількох приміщеннях переробного цеху компактно розміщене необхідне вітчизняне обладнання. Тут фасують пастеризоване молоко без консервантів з жирністю 2,5 відсотка, а також виготовляють вершки, сир, вершкове масло. Свіжу, натуральну, смачну сертифіковану продукцію вивозять торговельні представники приватних підприємств, переважно, до Ізмаїльського району. Відпускна ціна пакета фірмового сергіївського молока – 4 гривні.

– Дешевше ніде не знайдете! – стверджує Іван Демидович Сиров.

У цеху з переробки молока організовано додатково шість робочих місць. Трудитися тут престижно і приємно – усюди ідеальна чистота і порядок. Багато хто може позаздрити побутовим умовам: оздоблені кахлями душова і туалет, затишна кімната відпочинку з диваном і телевізором. Завідувачка цеху Лілія Йосипівна Старенкова пишається підприємством, яке народжувалося дуже тяжко. А голова СВК тим часом думає про подальше розширення виробництва і переробки сільгосппродукції, тому що переконаний: навіть у дуже складний час не можна стояти на місці. Необхідно розвиватися і рухатися вперед.

Автор: Алла КОРІНЬ, Саратський район


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту