![]() |
|
![]() |
![]() |
Не секрет, що більшість сільгоспвиробників намагаються позбутися тваринницької галузі як невигідної і витратної. Голова СВК «Сергіївка» Іван Демидович Сиров, навпаки, не тільки зберіг ферму, але й організував переробку молочної продукції.
Щоб реалізувати ідею, йому знадобилося багато витримки і терпіння. Шість років завзятої праці і наполегливе подолання бюрократичних перешкод привели Сирова до невтішного висновку: розвиток у країні багато в чому гальмує сама дозвільна система. Наприклад, цілих три роки довелося готувати проект відведення землі під спорудження цеху переробки молока. А без цього рухатися далі було неможливо. Чому Іван Сиров, керівник сільгоспкооперативу, і без того завантажений безліччю турбот, взяв на себе додаткові складні завдання?
Іван Демидович пояснює це просто і коротко:
– Із закриттям ферми п’ятдесят людей залишилися б без роботи. Вважаю, навіть якщо у тваринництві нульова рентабельність – це все одно позитивний результат: люди працюють, одержують зарплату, утримують родини. Крім того, ферма дає органіку, якої за сьогоднішньої вартості добрив немає ціни. Щороку ми вносимо на поля по 56 тисяч тонн гною. Потретє, дотримуємося сівозміни, а отже, думаємо про майбутнє нашої землі, господарства, дітей і онуків. А головне, людей треба годувати високоякісною натуральною продукцією, а не порошковим молоком і вершками з пальмової олії!
На початку квітня колектив цеху з переробки молока, одержавши всі необхідні дозволи, розпочав повноцінну роботу. Він розташований на околиці Сергіївки, у будівлі колишнього профілакторію, від якого раніше залишалися тільки стіни. Тепер це сучасна будівля з доглянутою територією, на якій цвітуть троянди. Щодня тут переробляють до півтори тонни свіжого молока, привезеного із сусідньої ферми одразу ж після доїння. Це половина від загальної кількості. За день від дійного стада у 240 корів ферма одержує до 3 тонн молока. Половину продукції господарство здає на Старокозацький сирзавод по 2,80 гривень за літр. З початку року надоєно близько 400 тонн продукції. Кожна корова дає за добу по 13 літрів молока.
У декількох приміщеннях переробного цеху компактно розміщене необхідне вітчизняне обладнання. Тут фасують пастеризоване молоко без консервантів з жирністю 2,5 відсотка, а також виготовляють вершки, сир, вершкове масло. Свіжу, натуральну, смачну сертифіковану продукцію вивозять торговельні представники приватних підприємств, переважно, до Ізмаїльського району. Відпускна ціна пакета фірмового сергіївського молока – 4 гривні.
– Дешевше ніде не знайдете! – стверджує Іван Демидович Сиров.
У цеху з переробки молока організовано додатково шість робочих місць. Трудитися тут престижно і приємно – усюди ідеальна чистота і порядок. Багато хто може позаздрити побутовим умовам: оздоблені кахлями душова і туалет, затишна кімната відпочинку з диваном і телевізором. Завідувачка цеху Лілія Йосипівна Старенкова пишається підприємством, яке народжувалося дуже тяжко. А голова СВК тим часом думає про подальше розширення виробництва і переробки сільгосппродукції, тому що переконаний: навіть у дуже складний час не можна стояти на місці. Необхідно розвиватися і рухатися вперед.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |