ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Бережіть хліб
23.06.2012 / Газета: Степовий маяк / № 28(9677) / Тираж: 2300

Розпочинається збір врожаю 2012 року. За вжиття заходів пожежної безпеки під час збирання врожаю та заготівлі грубих кормів відповідають керівники сільськогосподарських підприємств, а на виробничих дільницях — їх керівники.

Керівник господарства чи підприємства повинен призначити конкретних осіб, які мають відповідати за підготовку збиральних машин і агрегатів, організувати вивчення пожежно-технічного мінімуму, проведення інструктажів, додержання правил пожежної безпеки в місцях збирання, зберігання зерна та заготівлі грубих кормів. Необхідно завчасно скласти схематичний план протипожежного захисту врожаю.

До початку збирання врожаю бригадири, керуючі відділками, агрономи, механіки, завідуючі зернотоками, комбайнери, трактористи та водії повинні знати правила пожежної безпеки в обсязі програми пожежно-технічного мінімуму, скласти заліки і отримати спеціальні посвідчення. Працівники, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі грубих кормів, мають бути проінструктовані під розписку щодо заходів пожежної безпеки. Особи, які не пройшли інструктажу, до робіт не допускаються.

Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені і оборані смугою 4 м завширшки. Хлібні масиви необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками слід робити прокоси не менше 8 м завширшки. Тимчасові дороги і стежки, що йдуть через хлібні поля, мають перекриватися.

Біля хлібних масивів слід встановити знаки або попереджувальні таблички про заборону куріння, застосування відкритого вогню, проходу через хлібні масиви.

До початку збирання врожаю вся сільськогосподарська техніка повинна бути відремонтована, обладнана протипожежним захистом, забезпечена первинними засобами пожежогасіння і прийнята спеціальною технічною комісією, яка призначається керівництвом господарства. Про прийом техніки комісією складається акт.

Керівники сільськогосподарських підприємств зобов'язані організувати цілодобову охорону зерна та грубих кормів.

Пожежні машини, мотопомпи, інша пристосована для гасіння пожеж техніка має бути справною, при пожежних депо необхідно організувати цілодобове чергування членів добровільних дружин або пожежно-сторожової охорони, забезпечити їх телефонним зв'язком. Пожежні автомобілі, що є в господарствах, мають бути обладнані пристроями для гасіння хліба на кореню. На зернових майданчиках, токах і в польових таборах мусить бути необхідний запас «хлопушок», лопат, щоб за необхідності доставити їх до місця пожежі.

Шановні хлібороби!

Запобігайте пожежам на жнивах, бережіть хліб від вогню!

Автор: Сергій ГЕДЗИК, в.о. начальника Іванівського районного сектора ГУ ДІТБ України в Одеській області, старший служби захисту.


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту