ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Зразок для наслідування
02.08.2012 / Газета: Одесские известия / № 82(4356) / Тираж: 18937

Минулої п'ятниці в «Центрі культури вина Шабо» під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка відбулося засідання круглого стола на тему: «Проблеми виробництва тихих вин та шляхи їх розв’язання». У ньому взяли участь держчиновники, представники державних та комерційних виновиробників України, наукові організації у галузі виноградарства: Одеський національний науковий центр «Інститут виноградарства та виноробства ім. Таїрова» і Ялтинський національний інститут винограду та вина «Магарач».

Роботі галузевої наради передував огляд виноградників промислово­торговельної компанії «Шабо», сировинна база якої на сьогодні становить 1100 гектарів клонової селекції. Також учасники форуму ознайомилися з основними моментами виробництва та зберігання елітних виноматеріалів, технологією «холодного» розливу натурального продукту, побували в «королівському» винному підвалі та музеї «Центру культури вина».

Під час чергової Всеукраїнської наради міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк висловив невдоволення ситуацією, що склалася в галузі. Керівник Міністерства підкреслив, що галузь, як така, що найбільше дотується в Держбюджеті, не приносить сподіваної бюджетної віддачі. Зауваження, зокрема, стосувалися недостатньо ефективної роботи наукових центрів. Крім того, у країні спостерігається парадоксальна тенденція: площі виноградників зменшуються, а виробництво винної продукції зростає. Споживання вина в Європі та Україні значно відрізняється. Це, відповідно, 29% та 9%. Причому більшість вітчизняних вин і коньяків деяких марок давно виробляють із імпортних виноматеріалів. У зв'язку із цим особливу увагу, вважає керівник Міністерства, слід приділити контролю над якістю вина. Головними складовими даного процесу повинні стати конкуренція виробників та державний лабораторний контроль.

Також Микола Присяжнюк покритикував значне число асоціацій та громадських організацій, що існують у виноградарстві країни. За його словами, це веде до роздробленості й відсутності єдиного напряму у виробництві продукції. Міністр закликав до об'єднання зусиль для виведення галузі із кризового становища:

– Дайте державі розумний алгоритм співпраці! Визначіться, скільки вам потрібно асоціацій і дайте ідеологію та алгоритм!

Своєю чергою, виробники винної продукції звернулися до міністра агрополитики та продовольства із проханням сприяти зміні законодавства щодо оплати ліцензії для українських виноробів у розмірі 500 тисяч гривень. Для багатьох охочих зайнятися виновиробництвом це нереальні гроші. Причому, з одного боку, високозатратна ліцензія значно стримує появу нових легальних винзаводів, з другого, широко відкриває дорогу виробництву фальсифікату.

Міністр агрополітики та продовольства заявив, що ініціатива скасування «500­тисячної» ліцензії перебуває на рівні законопроекту і проходить оцінку в депутатських комітетах. Серед основних проблем галузі, порушених на нараді міністром агрополітики, стали наявність фальсифікації виноробства, брак сировинної бази, податкова політика в галузі, висока зношеність та брак матеріально­технічної бази сфери виробництва.

У розмові з журналістами Ми­кола Присяжнюк підкреслив:

– У пошуку нових шляхів підвищення ефективності держава приділяє велику, зокрема фінансову увагу розвитку галузі. Протягом двох останніх років – це четверта подібна Всеукраїнська нарада з метою розібратися в ситуації, що склалася. Однак сподіваних результатів поки що немає. Галузь не приносить грошей до бюджету, хоча є найдотованішою у Держбюджеті. Спостерігається значний приплив імпорту готової винопродукції, розрізнені та некоординовані дії вітчизняних виробників як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Хотілося, щоб галузь стала розвиватися динамічними темпами. З вересня, коли Верховна Рада приступить до роботи, на її розгляд буде внесено законопроект про ліцензію для виноробства.

Відповідаючи на запитання газети «Одеські вісті», Микола Воло­димирович високо оцінив діяльність «ПТК «Шабо», на базі якої проходила нарада:

– Вважаю, це для нас зразок. Сьогодні виникли дискусії, яка форма виноградарства та виноробства повинна бути в нашій країні? Із урахуванням історичних, географічних, природних умов та наявності земельних ресурсів у сільському господарстві склалися три форми: велике товарне виробництво, фермерство та приватники. Вважаю, у галузі виноробства ми не можемо копіювати варіант Європи, де існують невеликі шато по 5 – 10 гектарів, які легко входять у ринок збуту. Ми повинні враховувати нові тенденції, наш досвід та можливості, а також те, що наші виноградники підлягають витратному зрошенню. У нас мають місце дві форми розвитку виноградарства та виноробства. І для великого товарного виробника чітка робота промислово­торговельної компанії «Шабо» – зразок, за яким ми повинні рухатися вперед.

Автор: Тетяна Гурічева, власкор «Одеських вістей», с. Шабо, Білгород-­Дністровський район


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.009
Перейти на повну версію сайту