ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
День дачника і свято всієї Землі
04.08.2012 / Газета: Чорноморські новини / № 60(21324) / Тираж: 8525

Дегустація екологічно чистих продуктів у супроводі творчих колективів, конкурси та вікторини, а ще ярмарок народних майстрів. Таким різноманіттям одесити відсвяткували «День дачника і свято всієї Землі».

Все, чого душа забажає, зараз без проблем можна придбати на ринку. Але, як стверджують дачники, найбільше смакують лише овочі та фрукти, вирощені власноруч із малесенької насінини чи розсади. В істині цих слів неодноразово переконувалася і Надія Комарова, дачниця з дитинства. Все життя її мати поралася біля землі. Кілька років тому старенької не стало, але ділянка без хазяйки не залишилася — справу продовжила пані Надія, перетворивши вирощування овочів та фруктів на сімейну традицію. На своєму невеличкому шматочку землі жінка збирає завидний врожай екологічно чистої городини, каже, з цього тепер живе уся її родина. «Все вирощуємо для себе: огірки, помідори, буряки… А особливо картоплю. Маю городик маленький. Але щороку збираємо по півтонни бульби. Ніхто нам не вірить, — сміється Надія Іванівна. — Навіть обласне телебачення приїжджало якось, теж не повірили спочатку. А коли переконалися, що так воно і є, про мій город сюжет знімали!» Та найбільша любов у Надії до полуниць. Зараз її колекція нараховує близько 100 сортів.

Зайнятися землеробством може кожен. Втім, земля щедрим урожаєм віддячить лише тим, хто її любить. Заради неї дачники ладні жертвувати навіть відпочинком. За будь-якої погоди і в будь-який час доби вони поспішають на свої фазенди, щоб не тільки відпочити від міського гамору, а й порадіти плодам своєї праці. І таких заповзятих, творчих у своєму пошуку в нашому регіоні багато.

Під час свята, а проходило воно на території Селекційно-генетичного інституту, народні умільці дали своєрідний майстер-клас. Першими наважилися підкорити кераміку діти. Дорослих приваблювала вишивка та обереги, яких тут було на будь-який смак. Дачникам розповідали різні секрети органічного землеробства.

Мета заходу, кажуть організатори, — познайомити дачників з інноваціями органічного, а отже, екологічно чистого землеробства. А щоб вони зрозуміли переваги — усіх частували фруктами та овочами, вирощеними без застосування хімії та мінерального підживлення.

Автор: Іванна ДЕРЕВ’ЯНКО


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту