![]() |
|
![]() |
![]() |
Усі чекають на тепло та на весняне сонечко, яке і світить, і гріє, і душу звеселяє. Шкода, що такі сезонні приємності тішать далеко не кожного. Весна, а якщо вона ще й затяжна, — це час авітамінозів і поганого настрою, дратівливості й швидкої втомлюваності. Болить голова, сльозяться очі від яскравого світла, лущиться шкіра на руках та обличчі. Ми бліді та виснажені. Багато хто в цей час просто страждає.
Лікар-дієтолог обласної клінічної лікарні, головний позаштатний дієтолог правління охорони здоров’я облдержадміністрації Лілія ПОЛЯКОВА (на знімку) розповіла журналістам, про «їстівні правила весни», точніше, про правильне харчування та дієти, яких варто дотримуватися в цей непростий для організму час.
— Наш настрій — складова мало прогнозована, адже він є показником самопочуття людини, тобто наслідком складних хімічних процесів, які відбуваються в організмі. Ніби все просто і ясно, але насправді — дуже складно й серйозно.
Ми дуже чутливі до так званих сезонних зламів. Про них сигналить зміна нашого настрою. І його можна спробувати відрегулювати за допомогою… їжі. Йдеться не про підсвідому потребу більшості людей «заїдати» стреси та погане самопочуття, що призводить до надмірної ваги та подальших психологічних страждань, а до розумного вживання продуктів харчування, котрі відповідають як потребі організму, так і можливостям сезону.
Якщо ви засумуєте, то, всупереч поширеній думці, рятуватися слід не шоколадом, запиваючи його кавою, що не збадьорить, а тільки призведе до нового струсу вашу нервову систему, а продуктами з низьким вмістом білків і високим вмістом вуглеводів: тостами з цільного зерна, вівсянкою з медом на молоці, гречкою… До слова сказати, цю крупу краще не варити, а заливати окропом і ставити на ніч у тепле місце, щоб набухла. Спробуйте гречку не з традиційною смаженою цибулею чи важким для шлунку вершковим маслом, а з медом та родзинками.
При депресії головними «антидепресантами» є жирні сорти риби (лосось, оселедець, тунець), усі інші (дешевші!) морепродукти. Згодяться навіть крабові палички, які можна додавати в овочеві салати.
Тепличні овочі гарно виглядають, однак не зловживайте напханими хімією помідорами чи огірками. Листові ж, особливо молода капуста, годяться для щоденного раціону. Додадуть настрою щавель, кріп, петрушка, зелена цибуля, молодий часник, кропива. Добре їсти молодий буряк, моркву, зелені супи та борщі.
Порятунок від дратівливості, що вимучує навесні чи не кожного, — дієта, легка їжа, особливо легка вечеря і продукти, які містять іони міді, що заспокоюють нервову систему і сприяють здоровому сну: нежирна курка, банани. Забудьте про жирний борщ, про холодці та печеню.
Якщо ви дуже втомилися й постійно хочете спати (організм подає сигнали про дефіцит заліза) — їжте відварену квасолю, зовсім трохи заправлену олією та кропом... У яблуках заліза вже не знайдете. Королями настрою залишаються цитрусові.
З настанням весни люди починають багато працювати, пораючи городи та дачні ділянки. Дехто вирішує зайнятися бігом та зарядкою на свіжому повітрі. Від надмірних фізичних навантажень організм отримує справжній стрес, адже впродовж зими ви менше рухалися. Не надривайтеся від роботи. Збільшуйте навантаження поступово, — встигнете впоратися з усім, що напланували.
Найгірше чинять ті, хто після тяжкої роботи вдень ще й наїдається на ніч. Замість відпочинку ваш організм перетравлюватиме все, що ви в нього впхали. При цьому нервова система відчуватиме додаткове навантаження. Прокинетеся зовсім втомленим і розбитим.
Ваш порятунок — це дуже легка вечеря (не більше 500 калорій!), вжита за три години до сну. Добре, якщо це буде легкий овочевий салат, один банан чи склянка нежирного кефіру. Дуже захочете їсти — дозвольте собі шматочок вареної курки з овочами, але без хліба.
Не напивайтеся на ніч чаю чи навіть води, особливо газованої, бо не заснете.
Окремо хочу сказати про соки, яких нині предостатньо на полицях магазинів. Соки — це їжа, а не напої. Читайте уважно етикетки, цікавтеся вмістом цукру в продукті. Буває, що тільки на одних соках можна розтовстіти та нажити виразку шлунку. Соки необхідно розбавляти водою. І магазинні, і свіжо відтиснуті.
Часто люди, рятуючись від сезонних проблем із самопочуттям, купують і вживають дорогі полівітамінні комплекси. Робити цього не раджу, адже найкращі вітаміни для організму ми отримуємо зі звичними для нас продуктами харчування. Їх треба не так багато, як нам іноді здається. Вжиті ж полівітаміни виводяться із сечею, створюючи додаткове навантаження на нирки.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |