![]() |
|
![]() |
![]() |
У середу, 25 листопада, в Одеському філіалі Грецького фонду культури (Красний провулок, 20) відбудеться лекція-дискусія на тему «Балканські акценти одеського Привозу: до питання про етнічні компоненти у міській кухні».
Лектор — Олександр Пригарін, доктор історичних наук, кафедра археології та етнології ОНУ ім. І.І. Мечникова, співдоповідачі-опоненти — Єлизавета Кузьмінська-Поліхроніді, голова громадської організації «Греки Одеси», та Валерій Сунцов, голова ГО «Придунайська ліга культури».
У дискусії на основі письмових джерел і польових матеріалів до-сліджуватиметься феномен «одеської кухні» як регіонального комплексу харчування, яку роль в історичній динаміці відігравали балканські традиції у формуванні та розвитку повсякденної культури одеситів. Особливу увагу буде приділено сучасному стану торговельної субкультури і, відповідно, системі харчових традицій в Одесі, в яку багато продуктів були привнесені вихідцями з Балкан (насамперед — греками і болгарами): баклажани, помідори, сир, кукурудза, баранина, виноград і т. д. На основі цього формуються регіональні напівфабрикати і страви, що сприймаються як «одеські», але мають коріння в етнокультурах названих спільнот. Найяскравіше це демонструють «синенькі» (баклажани) у всіляких варіаціях приготування і «пшонка» (кукурудза). Крім народної, аналізуватиметься і професійна масова кухня (ресторанна), в якій балканський субстрат давно і міцно посів вагоме місце поряд з єврейським й українським.
До дискусії запрошуються праці-вники кафе, ресторанів, які позиці-онують себе як заклади «одеської кухні», та всі охочі. Початок о 15.00.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |