ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Інноваційні будні училища
10.12.2015 / Газета: Чорноморські новини / № 99(21671) / Тираж: 8525

Упродовж трьох тижнів листопада в Березівському вищому професійному училищі Одеського національного політехнічного університету працював німецький експерт-зварник із Служби старших експертів (SES, м. Бонн) Бернд Люддеке.

Із чотирьох навчально-виробничих груп майбутніх зварників ручного зварювання та водіїв автотранспортних засобів категорії «С» (майстри виробничого навчання Є.М. Мінаков, Г.Т. Прусаков, С.О. Толмачов, С.Ф. Гідлярчук) були відібрані 20 кращих хлопців. Разом з ними у заняттях взяли участь і педагогічні працівники — майстри виробничого навчання та ви-кладачі спецдисциплін. Темою семінару було зварювання металів напівавтоматами в захисних газах (СО2).

Після теоретичних та практичних занять учні складали заліки: виготовляли підставки для квітів у вигляді жіночої фігури та двері решітки-арки. Німецький гість відзначив гарні знання учасників семінару, їхній професіоналізм, майстерність та старанність. Усі хлопці сумлінно працювали ці три тижні, але особливо хочеться відзначити О. Колуна, М. Удовиченка, Д. Тонконоженка, Д. Карпяка, С. Михайленка, С. Соловйова, М. Греченка, М. Купченка, А. Станкова, О. Шатохіна, І. Бурбітька та О. Сірінчука, які, за словами німецького експерта, вже готові працювати на виробництві.

А в середині листопада департамент освіти і науки облдержадміністрації, за підтримки голови ОДА М. Саакашвілі, провів в Одесі перший форум стейкхолдерів, на який, окрім представників професійно-технічних навчальних закладів, що готують кадри для сфери туризму (готельний і ресторанний бізнес), роботодавців, були запрошені й працівники одеського офісу KulturKontakt (Австрія).

Під час роботи секції, де були представлені ВПУ та професійні ліцеї області, що готують фахівців для закладів ресторанного господарства, автор цих рядків поділився з колегами та представниками галузі досві-дом нашого п’ятнадцятирічного співробітництва із фахівцями з Австрії та Німеччини, а також з відомими в Одесі та Україні рестораторами Андрієм Андрійовичем та Інарою Леонідівною Зарічанськими. Йдеться про те, що з початку навчального року відібрано дві групи майбутніх кулінарів, з якими працюють провідні спеціалісти одеських ресторанів «Свіча» та «Риба». Один день на тиждень одесити навчають наших учнів у Березівці, а другий — в Одесі. На заняттях вивчаються технологія приготування, оформлення та подавання страв з меню названих закладів. По завершенні семінарів-тренінгів майбутні фахівці пройдуть планову виробничу практику в мережі ресторанів подружжя Зарі-чанських, а кращі випускники матимуть змогу там і працевлаштуватися. Така організація співпраці повинна забезпечити гарні результати, бо це і дисциплінує учнів, які вже заздалегідь бачать «живе» виробництво, відчувають вимоги роботодавця та ринку праці, і дає їм перспективу. Скажімо, одним із шеф-кухарів у престижному ресторані «Свіча» є наша випускниця 2012 року Катерина Білан.

Хотілось би, щоб представники ринку праці продуктивніше використовували наш потенціал, а держава, в свою чергу, надавала податкові чи інші пільги нашим потенційним партнерам, аби вони були справді зацікавлені у підготовці для потреб господарства країни висококваліфікованих фахівців, які знають інноваційні (і вітчизняні, й зарубіжні) технології виробництва, як бачимо це на прикладі Канади, Австрії, Німеччини, Данії, Чехії та інших розвинутих держав. Адже ми всі хочемо, щоб наша Україна була прогресивною й економічно багатою. Для того і працюємо, для того навчаємо молодь професій, виховуючи юнаків та дівчат патріотами Батьківщини.

Григорій ШЕВЧЕНКО,

заступник директора з навчально-методичної роботи та міжнародних зв’язків Березівського вищого професійного училища Одеського національного політехнічного університету.

Автор: -


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту