ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ПИРІЖКИ З М’ЯСОМ... І КИШКОВОЮ ПАЛИЧКОЮ
16.06.2016 / Газета: Чорноморські новини / № 51(21728) / Тираж: 8525

На початку нинішнього літа сенепідеміологи Одещини зафіксували кілька випадків спалахів кишкової інфекції та отруєнь грибами.

Так, 16 вихованців дитячого садка села Борисівка Татарбунарського району злягли з раптовою слабкістю, проносом і високою температурою. Трьох із них довелося терміново госпіталізувати до інфекційного відділення лікарні, де їм оперативно надали потрібну допомогу. Під підозрою спеціалістів опинилися страви, якими того дня нагодували дітей у садочку. Загалом було зроблено майже дві сотні аналізів та змивів, задіяно майже 20 фахівців, у тому числі з обласного центру.

Шестеро вихованців навчально-виховного комплексу села Кам’янка Ізмаїльського району віком 13—14 років злягли з гострим харчовим отруєнням. Виявилося, діти відчули зле після того, як почастувалися пиріж-ками з м’ясом, купленими у приватної особи на автостанції у Болграді. Усіх шістьох підлітків у стані середньої тяжкості помістили до інфекційних відділень Ізмаїльської та Болградської районних лікарень.

Троє осіб із Білгород-Дністровського району виписали на третю добу після госпіталізації через отруєння грибами. Батько і двоє доньок назбирали їх у лісі та на своїй присадибній ділянці. За словами потерпілих, гриби були дуже схожі на печериці, яких після щедрих літніх дощів вродило рясно. Родина насмажила псевдопечериць і мало не поплатилася за те власними життями.

На щастя, медична допомога всім потерпілим була надана вчасно і їм наразі уже нічого не загрожує.

Втім, за словами спеціалістів, громадяни, як правило, викликають «швидку» лише в тому випадку, коли починають синіти, втрачати свідомість чи відчувати оніміння в кінцівках, нехтуючи першими проявами отруєнь (проносом, блюванням, навіть невеликим підвищенням температури тіла). На одного госпіталізованого припадає мало не кілька десятків тих, хто харчові отруєння не сприймає серйозно, вирішуючи їх «перетерпіти», мовляв, не вперше. Самолікування найчастіше зводиться до пиття розведеної марганцівки та розжовування пігулок активованого вугілля. Часто отруєння й справді минає саме по собі, але ви достеменно не можете знати, чи не прогресуватиме недуга найближчими годинами і чи обійдетеся без медичного втручання. Трапляється, що зволікання, наша безпечність закінчуються непоправним.

Медики Одеського обласного центру здоров’я поширили агітку, в якій закликають людей назавжди облишити звичку перекушувати пиріжками та тістечками із сумок продавчинь, що торгують на вокзалах, на розі вулиць, під школами, і в жодному разі не купувати їжу (вареники, пельмені, манти, смажену рибу, плов тощо) на стихійних ринках.

Нижче — детальніше про те, як вберегтися влітку від кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Факторами передачі інфекції влітку найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, в них накопичуються збудники інфекційних захворювань. Вони там розмножуються з катастрофічною швидкістю.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь обласний центр здоров’я рекомендує:

не вживати продуктів і напоїв за найменшої підозри щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання (вчіться, нарешті, читати етикетки!). Зберігати продукти харчування необхідно тільки впродовж встановленого терміну;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, які підтверджують їх якість. Ніколи не соромтеся цього робити;

не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. Якщо ви не впевнені, чи можна їсти зібрані вами гриби, то й не робіть цього. У магазинах предостатньо безпечних глив і шампіньйонів, які, до того ж, нині недорого коштують. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) не допускайте контакту продуктів з ґрунтом та піском;

привчіть себе не готувати їжу «із запасом». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання — піддавати вторинній термічній обробці. Хоча ви можете розігрівати вже не борщ, а колонію кишкових паличок. Зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин;

намагайтеся не брати у дорогу продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші, що потребують охолодженого зберігання). Не готуйте влітку багатокомпонентні страви, які вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);

при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною питною водою (не дощовою, морською чи з найближчої водойми), а при споживанні дітьми — неодмінно обдати окропом;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел постачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалету. Загалом влітку треба їх мити не менше 10—15 разів на день;

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

У випадку виявлення перших ознак кишкового за-хворювання необхідно терміново звернутися до най-ближчого лікувального закладу або негайно викликати «швидку».

Автор: Підготувала Яна СТАСІНА.


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту