ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Захлороване місто
25.06.2016 / Газета: Чорноморські новини / № 53-54(21730-21731) / Тираж: 8525

Надзвичайний стан оголошено в Ізмаїлі. В районі не працюють продовольчі ринки, розважальні заклади та заклади харчування, заборонено купатися у водоймах, вживати сиру воду… Причина — масове захворювання на гостру кишкову інфекцію.

За даними Держсанепідслужби України, станом на ранок 24 червня від початку спалаху кишкових інфекцій в Ізмаїл та ближніх до нього сілах за медичною допомогою звернулися 635 осіб, серед них 370 — діти. У лікувальних закладах міста на стаціонарі у стані середньої важкості перебуває 188 осоіб, з яких 118 — діти. Виписано з лікувальних закладів за час за-хворювання 429 людей. Переважно це мешканці Ізмаїла та сіл Броска і Матроска цього району.

Усі постраждалі скаржилися на раптову нудоту, блювоту, пронос, загальну слабкість, температуру тіла 37—390С, що призводило до швидкого зневоднення організму. Люди, траплялося, знесилено падали на ходу. У госпіталізованих виявлена кишкова паличка, рота-вірус, норовірус, каліцівірус та астровірус.

Громадяни своє захворювання, а також масове зараження дітей пов’язують із вживанням питної води, яка, ймовірно, була забруднена внаслідок інтенсивних дощів, що пройшли напередодні, ще до Зелених свят. У результаті затоплення дворових туалетів в приватному секторі нечистоти разом з ґрунтовими водами, які піднялися чи не на два метри, потрапили й у водопровідні колонки, і в міську мережу. Хоча достеменно тепер майже неможливо, стверджують спеціалісти, які працюють на місцях, визначити джерело зараження. Ймовірно, що дощі підмили й місцеві кладовища, де таїлася інфекція.

Динаміка надходження хворих до медичних закладів поступово спадає. Тривають профілактичні та протиепідемічні заходи у вогнищі гострої кишкової інфекції, проводяться подвірні обходи.

За оцінками фахівців, не слід розраховувати на швидке закінчення спалаху, оскільки від хворих, а отже і з навколишнього середовища, виділено кілька різних збудників. А спекотна погода сприятиме зберіганню і швидкому поширенню вірусів. Над людьми нависає велика загроза і стрімкого поширення гепатиту А (хвороби Боткіна), інкубаційний період якої триває близько місяця. Тож буда поки що може не проявляти себе.

Про всяк випадок в Ізмаїлі розгорнуті додаткові ліжка в медичних установах. У стані готовності перебувають медичні заклади і сусідніх Болградського, Ренійського та Кілійського районів. У цілому Ізмаїльський район достатньо забезпечений медичними та дезін-фекційними засобами. За потреби додаткові ліки гарантовано наді-йдуть з Одеси.

Для очищення води в Ізмаїлі проведуть гіперхлорування, оскільки звичайної концентрації хлору, яким вже обробили воду, виявилося недостатньо. Ця складна процедура також дозволить знезаразити водостоки. Лише спеціальна комісія може дати дозвіл на його проведення і лише після того, як будуть отримані офіційні розрахунки складу дезінфікуючих розчинів, а також офіційні рекомендації про місця їх застосування.

Надзвичайно висока концентрація хлору дозволить знезаразити воду, але вона стане вкрай небезпечною для людей, окрім того, що знищить труби (це при тому, що водопровідна мережа Ізмаїла на 80% зношена). Людей просять допоки зовсім не користуватися водою з кранів, аж до спеціального дозволу лабораторної служби. Вихід — винятково бутильована вода.

А оскільки біда, що спіткала Ізмаїл, може трапитися будь-де, зважаючи на рясні цьогорічні дощі та спеку, а також стан водопровідних мереж у нашій країні, прес-служба МОЗ України нагадує основи профілактики гострих кишкових інфекцій:

суворо дотримуватися правил особистої гігієни;

ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

користуватися індивідуальним посудом;

запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

дотримуватися відповідного температурного режиму при збері-ганні харчових продуктів (не залишати приготовлені продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

вживати винятково бутильовану воду, у разі неможливості її придбання — використовувати охолоджену кип’ячену;

використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

мити та обдавати окропом фрукти та овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі;

при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для продуктів тощо);

не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, намагатися не ковтати воду під час купання; а маленьким дітям взагалі заборонити купатися у відкритих водоймах;

уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, часті рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) негайно звертатися за медичною допомогою.

Автор: Підготувала Яна СТАСІНА.


© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2025 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту