![]() |
|
![]() |
![]() |
Навесні, коли степ густо пахне дощами і молодим різнотрав’ям, на літні пасовища вирушає худоба ТОВ «ВНФ «Зеленогірське». І двиготить тоді земля під потужними копитами тварин, немов прокинувся прадавній український степ і виринуло з небуття стадо диких биків-турів…
Нескінченним потоком, сотня за сотнею, квапливо торуючи польову дорогу, поспішають на природні простори могутні тварини. Ця елітна конкурентоспроможна худоба – південна м’ясна порода, апробована Державною експертною комісією у 2008 році й визнана селекційним досягненням у тваринництві.
Новітнє вітчизняне селекційне диво створено на основі використання генофонду найкращих порід м’ясної худоби світової селекції (шортгорн, герефорд, шароле, санта-гертруда, кубинський зебу) при схрещуванні та гібридизації з аборигенною червоною степовою для підвищення виробництва дешевої, екологічно безпечної яловичини в умовах екстремального клімату степової зони України.
Сьогодні південна м’ясна за методологією та селекційною технологією не має аналогів в Україні та на Європейському континенті. Жива маса дорослих бугаїв сягає 1055-1150 кг, корів – 560-600, півторарічного молодняку – 540-604 кг при середньодобовому прирості 1064-1250 г.
Майже сорок років копіткої селекційної роботи вчених і тваринників стоїть за цим вітчизняним досягненням. І цьогоріч Кабінетом Міністрів України ряду авторів присуджено державну премію за «створення та впровадження у виробництво південної м’ясної породи великої рогатої худоби в умовах інтенсивного теплового навантаження».
Серед нагороджених і директор ТОВ «Виробничо-наукова фірма «Зеленогірське» Олександр Якович Манзар. Адже сьогодні в цьому господарстві зосереджений генофонд вітчизняної м’ясної породи худоби всього Любашівського району, Одещини та України. Такої кількості елітної худоби, яка випасається тут, на степовому привіллі, з весни до осені, не побачиш і в усьому Північному Причорномор’ї.
Тварини невибагливі до харчів. Племінний молодняк, як уже зазначено, набирає за добу понад кілограм живої ваги. На пасовищі тварини скубуть усе, що на очі потрапляє. Добре переносять спеку.
– Великий тернистий шлях сторовано, щоб в оборах стояли не «хвости», а високопродуктивні тварини, – говорить Олександр Манзар. – Шкода лише, що сьогодні попит на наших бичків упав. Тим більше що за якістю наша яловичина не поступається таким породам, як герефорд, абердин-ангус і лімузин.
Через відсутність ринку збуту, насамперед за кордон, доводиться перетримувати худобу і терпіти значні збитки. Виживаємо лише на ентузіазмі. Нині маємо 1300 голів головного стада, а для реалізації – понад 300 племінних бичків і нетелів. Шкода, що на державному рівні м’ясне скотарство має мінімальну підтримку, хоча в багатьох країнах світу виробництво яловичини лише зростає. Не хотілося б при такому племінному потенціалі залишатися пасинками у тваринницькій галузі та їсти м’ясо від чужого виробника.
![]() Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |