За розрахунками співробітників Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», обсяги валової продукції сільського господарства у 2016 році на 3,7% перевищать торішні показники і становитимуть 248,2 млрд грн.
За словами директора цього центру, академіка НААН Юрія Лупенка, валова продукція рослинництва прогнозується на рівні 178,7 млрд грн — на 6,1% більше, ніж торік. Очікується зростання обсягів виробництва переважної більшості культур. Виняток складають лише просо, сорго, ріпак, овочі, плоди та ягоди.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року виробництво зернових і зернобобових культур прогнозується на рівні 64,2 млн т, тобто на 6,9% більше торішнього показника. Приріст відбудеться за рахунок підвищення урожайності на 9,1%.
Пшениці цього року зібрано майже на рівні 2015-го — 26,7 млн т (+0,7%). Зменшення посівних площ під цією культурою на 9,5% було компенсоване підвищенням урожайності на 11,3%, пояснив академік.
За його словами, внаслідок підвищення урожайності на 15,4% збільшилися й обсяги виробництва ячменю — до 9,7 млн т (+17,3%).
Виробництво кукурудзи слід очікувати на рівні 25,4 млн т, що на 8,8% більше, ніж у 2015-у.
Завдяки підвищенню урожайності — із 10,1 ц/га до 13,2 ц/га (+31,9%) — на понад третину збільшиться виробництво гречки — близько 173 тис. т проти минулорічних 128,1 тис. т.
Уперше з часу анексії АР Крим, зазначив експерт, валове виробництво рису перевищить результати 2013 року (+8,4%) і становитиме 69,5 тис. т. Це також на 11,2% більше, ніж торік.
Майже вдвічі порівняно з минулим роком збільшиться виробництво гороху — до 773,5 тис. т (+95,5%).
Серед олійних культур зберігається тенденція приросту виробництва сої. У 2016-у обсяги зростуть на 5,6% і становитимуть близько 4,2 млн т.
Виробництво соняшнику збільшиться на 20,8% і сягне рекордної для України позначки у 13,5 млн т.
Обсяги виробництва ріпаку зменшаться проти 2015-го майже на третину (-32,0%) і становитимуть близько 1,2 млн т.
Внаслідок збільшення площі вирощування — із 236,9 тис. га до 292,4 тис. га — виробництво цукрових буряків порівняно з минулим роком збільшиться майже на чверть (+24,5%) і становитиме 12,9 млн т.
Обсяги виробництва картоплі зростуть із 20,8 млн т у 2015-у до 21,64 млн т (+3,9%).
Зберігатиметься тенденція скорочення виробництва овочів — до 9 млн т (-2,6%).
Плодів та ягід буде зібрано близько 2,1 млн т — на 4,1% менше, ніж у 2015-у.
Майже на рівні показників минулого року залишиться виробництво винограду — 390 тис. т (+1%).
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва очікується на рівні 69,5 млрд грн, що на 2,1% менше торішніх показників.
Вчені розраховують, що обсяги виробництва м’яса — продукції вирощування худоби і птиці — дещо перевищать показники 2015 року (+0,3%) і становитимуть 3210,7 тис. т.
Виробництво м’яса свиней залишиться на торішньому рівні — 1024,0 тис. т, а м’яса птиці збільшиться на 2% — до 1536 тис. т.
За прогнозами, виробництво м’яса великої рогатої худоби зменшиться на 3,2% — до 583 тис. т.
Зберігатиметься тенденція зменшення обсягів виробництва молока — до 10368,0 тис. т, що на 2,3% менше рівня минулого року.
Яєць прогнозується одержати 15,0 млрд шт. — 89,6% проти 2015-го.
Загалом цьогоріч спостерігатиметься зростання обсягів виробництва переважної більшості видів сільськогосподарської продукції, підсумував Юрій Лупенко.
© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.004Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |