Україна має всі шанси стати одним з головних виробників цукру і ліквідувати його нестачу у світі, заявив виконавчий директор Міжнародної організації з цукру (ISO) Хосе Оріве під час першого міжнародного конгресу SUGAR WORLD-2017.
«Збільшення обсягів виробництва цукру, яке Україна показала в минулому році, свідчить про те, що ваша країна — великий гравець на світовому ринку. Ми контролюватимемо відповідність українсь-кого цукру міжнародним вимогам. Але у вас є великий потенціал і вам потрібно його використовувати», — наводить http://latifundist.com слова Хосе Оріве.
Він також зазначив, що в найближчому майбутньому в світі збільшиться споживання цукру і зросте потреба в низьковуглецевій переробці. «Впродовж останнього десятиліття ми спостерігаємо зростання споживання цукру на 2% на рік. Отже, до 2025-го його споживання збільшиться на 32 мільйони тонн. І це враховуючи тільки демографічний чинник. А ще ж на цю тенденцію впливає збільшення доходів населення та розширення галузей виробництва», — сказав Хосе Оріве.
Слід зазначити, що торік українська цукрова галузь показала високу динаміку росту: на 25% збільшилися площі під цукровими буряками, на 30% — виробництво цукрової сировині, на 40% — виробництво цукру.
Українські підприємства за сезон цукроваріння, який стартував 20 серпня 2016-го і завершився 11 січня 2017-го, експортували 344 тисячі тонн цукру, що в 33 рази більше порівняно з попереднім сезоном.
Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства з посиланням на очільника відомства Тараса Кутового, виробництво цукру з одного гектара за звітний період становило 6,9 тонни, що втричі більше порівняно з 2010 роком. Валовий збір цукрових буряків з площі 290 тисяч гектарів склав 13,2 мільйона тонн, тоді як у 2000-у така ж кількість цукрової сировини була зібрана з площі 747 тисяч гектарів.
Цьогоріч Україна може збільшити експорт цукру до близько мільйона тонн. «У галузі дуже амбітні плани — у 2017-у експортувати 1 мільйон тонн цукру. Дуже добре, коли бажання й амбіції досягаються», — наводить прес-служба слова міністра.
Як нагадує УНІАН, за прогнозами асоціації цукровиробників «Укрцукор», українські підприємства в 2016—2017 маркетинговому році (вересень 2016-го — серпень 2017-го) експортують рекордний за весь час незалежності України обсяг цукру — понад 500 тисяч тонн, що в 4,4 раза більше, ніж роком раніше. За даними асоціації, 42 заводи переробили 13,7 мільйона тонн цукрових буряків, з яких виготовили 2,01 мільйона тонн цукру, при тому, що цьогорічна потреба внутрішнього ринку оцінюється в 1,54 мільйона тонн.
© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |