Підвищена втомлюваність, артрит, депресія, порушення кровообігу, випадіння волосся — ці хворобливі стани ніби й різняться між собою, проте один з вирішальних чинників їх виникнення — нестача піридоксину, або вітаміну В6. Цей вітамін, як доведено дослідженнями, має унікальні властивості. Найперше — забезпечує обмін та засвоєння амінокислот (складників білка), жирів та вуглеводів. Адже мало з’їсти щось, треба, щоб ця їжа була засвоєна організмом, дала йому енергію, зміцнила імунний захист. Так-от, одним з багатих джерел натурального піридоксину є соняшникове насіння.
У наш час, коли у понад 70 разів збільшилися нервові навантаження та стреси, потреба у цих чудодійних зернятках незмірно зросла: вони забезпечують рівномірне постачання клітин глюкозою, що дає орга-нізму енергію, заспокоюють нервову систему, сприяють оптимістичному настрою. Крім того, через сучасний стан харчування (вироби з очищеного зерна, солодощі, смажені чи швидкого приготування продукти) людство потерпає від нестачі піридоксину, що є причиною поганого засвоєння їжі, яка стає баластом, і так званих хвороб порушеного обміну речовин.
Отже, соняшникове насіння — це профілактика і лікування таких хвороб: цукровий діабет, гнійничкові захворювання шкіри (зокрема, юнацькі вугри), ожиріння, артрити, подагра, суглобовий ревматизм, захворювання нервової системи, невралгіч-ний біль, авітаміноз та інші (до-слідники нараховують їх близько ста).
Бажано вживати сире (сушене) насіння: по 2 ст. л. двічі на день. А ще корисніше проросле (літом воно прокльовується за добу). Вживати як приправу до сиру, масла, салатів, по 1—2 ст. л. (можна висушити і стерти на порошок). Крім насіння, в народній медицині здавна використовували і всю рослину.
При надмірній пітливості, нейродерміті, дерматиті, фурункульозі, проти зубного та головного болю, для поліпшення роботи печінки та нирок допомагає настій сухих пелюсток: 1 ст. л. залити склянкою окропу, настояти 2 години, вжити за 3 рази за 30 хвилин до їди.
Як жарознижувальний засіб, для збудження апетиту, зняття серцевого чи неврологічного болю, шлункових кольок, лікування ревматизму, радикуліту, грипу, катару верхніх дихальних шляхів, фурункульозу, малярії, жовтухи, гіпертонії використовують таку настоянку: пелюстки та нижні листки рослини порізати, заповнити банку на чверть, залити доверху горілкою, міцно закрити і настоювати 2 тижні, процідити, вживати по чайній ложці тричі на день за 30 хвилин до їди.
Із листя, зібраного на початку цвітіння рослини (черешок не повинен бути довшим за 3 см), готують настій (1 ст. л. залити склянкою окропу) для зниження температури тіла. Настій з листя соняшнику та сухоцвіту болотного (1:1) — для зниження артеріального тиску (1 ст. л. суміші залити склянкою окропу, настояти годину, процідити, вживати по третині склянки за 20—30 хвилин до їди).
Стебло рослини (як і молоді квіткові кошики) можна вживати в їжу та для лікування. Для задавненого сухого кашлю ліки готують так: 2—3 ст. л. серцевини стебла залити 0,5 л окропу, витримавши на слабкому вогні кілька хвилин, охолодити, процідити. Випити впродовж доби за кілька прийомів.
Суміш серцевини та кореня рослини (1:1) — сировина для приготування настою, що виводить з організму солі: 5 ст. л. залити 1 л води, довести до кипіння на водяній бані, прокип’ятити 2 хв., настояти до охолодження, процідити. Ця добова доза вживається за 4—5 прийомів за півгодини до їди. За потреби після 3—4 тижнів лікування зробити перерву на 10—14 днів і повторити курс (сеча спочатку помутнішає, що свідчить про виведення шлаків). Цей настій вживають також у разі проблем із сечовиділенням.
© 2005—2025 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
© 2005—2025 S&A design team / 0.006Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я» |