ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ПРОТИ АНТИУКРАЇНСЬКОЇ ІСТЕРІЇ
08.02.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 12(21922) / Тираж: 8525

Україною прокотилася хвиля протестів проти антиукраїнської істерії у Польщі. Пікетування диппредставництв цієї держави відбулися одночасно у Вінниці, Луцьку, Львові, Харкові та Одесі.

Українці не дозволять ображати своїх героїв — ані живих, ані мертвих», — заявив на акції у столиці екс-нардеп, «свободівець» Юрій Сиротюк.

До Генерального консульства Республіки Польща в Одесі прийшли представники ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів та «Правого сектора» (на знімку). Вони висловлювали своє обурення законодавчими новаціями РП, згідно з якими, українська національно-визвольна боротьба в першій половині ХХ століття визнається антипольською, а ті, хто прославлятиме її героїв, переслідуватимуться.

У своєму виступі керівник обласної організації ВО «Свобода», колишній народний депутат Павло Кириленко зазначив, що нинішня українська влада не зробила нічого, щоб налагодити змістовний рівноцінний діалог з польською владою, досягти на найвищому рівні концептуального порозуміння, обійшовши гострі кути, які існували між нашими народами в історії. Нинішні ж кроки Польщі, впевнений він, призведуть до того, що в програші будуть обидві держави, і відтворення потужного Балто-Чорноморського геополітичного союзу, а це було б в інтересах наших країн, знову відкладається. Вимоги пікетувальників передали у дипмісію.

Під час особистої зустрічі Павло Кириленко та Генеральний консул Республіки Польща Даріуш Шевчик дійшли згоди щодо неприпустимості нагнітання конфліктів між українським і польським народами. Зі свого боку пан Шевчик наполягав, що згадані законодавчі зміни жодним чином не мають на меті погіршення стосунків з Україною, натомість пан Кириленко наголошував, що польська сторона має з повагою поставитися до власного вибору українцями своїх героїв. «Чим раніше польська сторона змириться з тим, що Бандера став для українців героїчним національним символом, тим буде краще для усіх. Сьогоднішня ситуація має стати гарним прикладом для нас: необхідно шукати спільні моменти і налагоджувати змістовний діалог, не опускаючись до провокацій і спірних рішень», — переконаний голова Одеської обласної організації ВО «Свобода».

Автор: Олег ВЛАДИМИРСЬКИЙ


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту