ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
МІСТ ЧЕРЕЗ ЛИМАН І ПРІРВА НА МОРСЬКІЙ
08.02.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 12(21922) / Тираж: 8525

Минулої п’ятниці голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов здійснив робочу поїздку до Чорноморська, під час якої проінспектував хід робіт на соціальних та інфраструктурних об’єктах.

Спочатку очільник ОДА оглянув майданчик, де споруджують мостовий перехід через Сухий лиман. Робота там кипить, працюють крани, зі встановлених опор уже видно, що майбутній міст буде набагато вищим, ніж нинішня переправа. Максим Степанов був тут у лютому 2017-го, невдовзі після свого призначення, — за рік зміни помітні.

Теперішній понтонний міст на автодорозі державного значення Н-04 Одеса —Чорноморськ, прокладений майже 40 років тому, не відповідає сучасним транспортним вимогам ні за габаритами, ні за питомим навантаженням. Термін його експлуатації сплив ще 2010-го. Встановлювався він як тимчасовий. Перебуває на балансі Адміністрації морських портів. Замість капітального ремонту переправи, що потребує великих коштів, вирішили збудувати новий ка-пітальний об’єкт.

Уже встановлені дві з чотирьох опор, ще дві — в стадії буріння паль та заливання бетону. Роботи профінансовані на дві третини. Адміністрація морських портів України виділила на мостовий перехід 70 млн грн, ще 12 млн грн надійшло з порту Чорноморська та місцевого бюджету. Для завершення об’єкта бракує 47,6 млн. Голова ОДА пообіцяв, що 30 млн буде виділено з Фонду регіонального розвитку, а інші 17,6 млн має знайти сам Чорноморськ. Місь-кий голова Валерій Хмельнюк висловив сумнів, що місцевий бюджет зможе викроїти на це понад 17 млн грн, тому попросив Максима Степанова додати з області ще 5 млн. Валерій Хмельнюк пообіцяв, що ще «торгуватиметься» з головою ОДА.

Представник підрядника запевнив, що в разі надходження фінансування наприкінці квітня — на початку травня міст може бути зданий до 24 серпня, Дня незалежності України.

Максим Степанов наголосив, що новий капітальний міст важливий не лише для Чорноморська і тутешнього порту, а й для розвитку туризму та рекреації, адже у сезон перед переправою з обох боків, утворюються довгі затори автотранспорту. «Люди повинні їхати, а не простоювати перед старим понтонним мостом», — зауважив голова ОДА.

Минулого року у Чорноморську Максим Степанов відвідував підприємство «Тумен-електрик», що спеціалізується на виробництві будівельних проводів, LAN-кабелю і виробляє дуже великий асортимент продукції, яку споживає вся Україна. Цього разу директор компанії Руслан Корнисюк вручив голові ОДА взірець нової продукції — волоконно-оптичний кабель для високошвидкісного інтернету, який виготовляють на нещодавно встановленому спеціальному обладнанні. «Це перспективний напрямок, який дасть додаткові робочі місця і, відповідно, наповнення бюджету», — пояснив директор.

Наступний пункт візиту — українська гімназія №1 міста Чорноморська.

Не можу не процитувати дослівно директорку — підкреслюю: української — гімназії Лідію Антонову, коли вона у супроводі гостей увійшла до одного з класів. «Дети, у нас сейчас исторический момент, — сказала Лідія Федорівна, — среди нас губернатор. Наш любимый мэр, которого вы все знаете, он наш частый гость, а губернатор — это новый человек, поэтому запоминайте».

Схоже, що гімназисти Максима Степанова таки запам’ятають, причому — як людину прогресивну, яка на їхньому боці, й ось чому.

Між ним і директоркою відбувся цікавий діалог.

Максим Степанов:

— Ми підключили 97 відсотків шкіл області до інтернету, зараз займаємося тим, щоб був wi-fi.

— Нема проблем.

— Проблема в тому, що ви в ручному режимі його вмикаєте і вимикаєте. Це неправильно. Ви включаєте wi-fi винятково на уроках.

— Діти не відпочивають, не треба дітей до цього спонукати.

— А ви пробували?

— Так, малюки не рухаються, вони сидять статично на перерві, граються в ігри, розумієте? І для того, щоб вони трішки подихали, щоб сколіозу не було... Це для їхнього здоров’я.

— Чи правильно я розумію, що ви на перерві вимикаєте інтернет?

— У нас є куточки в гімназії, де і на уроці, і на перерві вони користуються. Вони знають, де треба стати. В нас біля кабінету директора є диван, де є wi-fi.

— Якщо вас непокоїть те, що діти бавитимуться телефонами на перерві, скажу вам, що майже всі ігри скачуються в телефон і wi-fi не потрібен. Якщо ви кажете, що це не проблема, чому ж не увімкнете?

— Ірино Михайлівно, збігайте… щоб увімкнули.

— Я зараз побачив: довідки про те, що wi-fi працює в школах області, не сповна відповідають реальності. Насправді у гімназії діти обмежені у користуванні ним. Усі ми розуміємо, що в ігри можна гратися і без wi-fi, а отримати доступ до інформації — ні. Такого не повинно бути: wi-fi має бути доступним кожному школяреві. Так, повинні бути технічно встановлені запобіжники щодо доступу до деяких сайтів — це те, що стосується безпеки дітей. Але учні повинні мати можливість користуватися інтернетом не лише на уроках інформатики.

Максим Степанов оглянув будівництво нового корпусу гімназії. Там навчатиметься понад 600 дітей.

Місце зсувної зони на вулиці Морській, що була кваліфікована як регіональна надзвичайна ситуація, на жаль, виглядає ще страхітливіше, ніж рік тому.

У цій частині мирного міста краєвид схожий на наслідки застосування тектонічної зброї. Насправді вулиці Морської вже нема, вона з’їхала далеко вниз, туди ж посунулися і сосни, що колись росли край дороги. Кілька нових дво- та триповерхових особняків, які торік ще нависали над прірвою, вже сповзли туди і розкололися. Внизу видніються лише їхні уламки. Виглядає, що берегоукріплювальні роботи, які велися минулого року, відчутних результатів не дали.

Максим Степанов доручив міській владі Чорноморська підготувати проект витрат на проведення берегоукріплювальних робіт та надати чіткі розрахунки. У 2018-у планується виділити на це 10—15 мільйонів. Решту коштів необхідно шукати у місцевому бюджеті та в інвесторів.

Автор: Володимир ГЕНИК


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту