ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Річниця хліборобської газети
12.02.2018 / Газета: Одесские известия / № 12(5036) / Тираж: 18937

Ширяївській районній суспільно-політичній газеті «Промінь» виповнилося 83 роки. Працівники редакції відзначають цей день умовно: наприкінці січня – на початку лютого. Адже збереглася інформація лише про рік заснування газети – 1935-й, та назву районного часопису – «Колгоспна правда».

Наприкінці війни з фашистами, для підтримки бойового духу, 300 примірників районки, сторінки якої висвітлювали підготовку воїнів-ширяївців до боїв у Ясько-Кишинівській операції, було надіслано політвідділам частин 2-го і 3-го Українських фронтів.

З великою теплотою та повагою газетярі розповідають про легендарного відповідального секретаря газети, літпрацівника, коректора і редактора повоєнної «Колгоспної правди» Василя Пшеничного. Попри те, що він був «сільським хлопцем-калікою», працював «не відриваючись від столу, не виходячи з редакції», люди самі приносили йому інформацію. Він умів слухати та звертати увагу на те, про що буде цікаво знати мешканцям району. У Пшеничного було безліч знайомих: степовики-скотарі, землероби, пасічники, мисливці, трактористи, ветерани-фронтовики, із яких з часом склався особливий актив газетяра. До кінця віку пересувався Василь Никанорович на старих дерев’яних милицях. Всі його знали та глибоко поважали.

З часом газета була перейменована на «Промінь», подальші спроби змінити назву виявилися марними. Коротке слово «промінь» стало єдиним «влучним і на всі часи».

Більше двадцяти років керівником колективу газети був Михайло Лень – журналіст, випускник Львівського держуніверситету імені І.Я. Франка. Певний час районку очолював Володимир Каневський, ветлікар за освітою, який 40 років присвятив журналістській діяльності. Близько 5 років колектив районного часопису очолювала Галина Браславська, яка журналістський досвід отримала на місцевому радіо. Саме за її керівництва технічні питання випуску газети почали вирішуватися з допомогою сучасних технологій.

«І тоді, і нині «Промінь» намагався і намагається бути в гущі всіх подій, оперативно висвітлювати їх. Районна газета писала і пише лише про те, що сьогодні актуально, що стоїть першим пунктом на порядку денному. У нашому сільськогосподарському районі, де добробут переважної більшості населення залежить від ефективної роботи на землі, основною темою публікацій районної газети була і є людина праці», – пояснює т.в.о. редактора, музикант за освітою Тетяна Погорєлова.

В газеті завжди працювали талановиті журналісти. Починали свою журналістську діяльність з публікацій на шпальтах «Променя» фа­хівці, які зараз працюють в Сумах, Вінниці, Білій Церкві та Одесі.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту