ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
На Одещині кір агресивніший, ніж деінде
12.02.2018 / Газета: Одесские известия / № 12(5036) / Тираж: 18937

В Одеській області циркулює агресивний генотип вірусу кору B3 (Kabul). Причому в інших областях України цього різновиду немає. Виявлено, що B3 (Kabul) провокує ускладнення та високий рівень захворюваності серед населення. Про це у прямому ефірі 7-го каналу повідомив голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов.

– Тяжка ситуація ускладнюється тим, що в регіоні генотип вірусу відрізняється від усієї країни. Ми віддавали зразки до Національної лабораторії України. Підтвердили агресивніший генотип вірусу кору B3 (Kabul) тільки на території Одеської області. Через це для нас надважливо, щоб максимальна кількість людей зробили щеплення. Взагалі, у травні 2017 року охоплення імунізацією складало лише 20%. Ми провели широкомасштабну інформаційну кампанію: ефіри, прес-конференції, робота в районах, у закладах освіти. Відтак, ми довели колективний імунітет до 93%. Зараз чекаємо ще додатково 9000 доз вакцини, – зауважив він.

В інших областях України циркулюють європейські зразки вірусу D8. І лише в Одеській області, окрім D8, виявили B3 (Kabul), який характеризується високою патогенністю та вірулентністю. Його агресивність дає високий рівень захворюваності та летальності. Такі результати були лабораторно підтверджені у Копенгагені.

Як уже повідомлялося, нещодавно три тисячі доз вакцини від кору були доправлені до Одеси з Дніпропетровської області. Загалом Одеська область потребує ще дев’ять тисяч доз, аби забезпечити колективний імунітет на рівні 95% та уникнути нових випадків захворювання. Максим Степанов неодноразово звертався до Міністерства охорони здоров’я з проханням повністю забезпечити Одеську область вакцинами або надати можливість закупити їх самостійно.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту