ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Чи переважить здоровий глузд бодай цього разу?
12.02.2018 / Газета: Одесские известия / № 12(5036) / Тираж: 18937

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов звернувся до Міністерства охорони здоров’я України з вимогою терміново перерозподілити 900 доз протидифтерійної сироватки у регіони. Про це очільник області повідомив на сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

– Як лікар, я точно знаю: сироватку від дифтерії життєво необхідно ввести людині протягом кількох годин при перших же проявах клінічної картини. І те, що дози сироваток зберігаються у Києві або під Києвом десь на складах, – це нонсенс! Вони мають бути в лікарнях регіонів, аби медики не втрачали час на очікування та змогли врятувати чиїсь життя, – наголосив Максим Степанов.

Також очільник Одеської області знову звернувся до мешканців регіону із закликом не зволікати з плановими щепленнями.

– Про загрозу спалаху дифтерії доктор Комаровський говорив ще восени минулого року, – додає лікар-педіатр Геннадій Меламед, який працює в Ізмаїлі й має майже 45-річний практичний досвід. – Вона завжди існує, коли рівень щеплень стає дуже низьким, і колективного імунітету, що формується у разі охоплення щепленнями 95% населення, майже немає.

Я був головним лікарем, працював у міському управлінні охорони здоров’я. Ми навіть не могли уявити, що протягом року може бути відсутня вакцина чи сироватка. Календар щеплень раніше виконувався чітко – за цим слідкували дільничні терапевти та медсестри. Сьогодні ж, за відсутності вакцини, не виконуються терміни щеплень. Батьки, хто може це собі дозволити фінансово, купують вакцини у приватних аптеках. Але ми не знаємо, де саме придбали цей препарат, якої він якості, як його транспортували до України, чи виконали усі умови правильного транспортування, зокрема – температурні. Тому, можливо, й виникають небажані побічні реакції після щеплень. Але вони не створюють загрози життю, як саме захворювання на дифтерію. Мені довелося бачити хворих на дифтерію. Це страшна хвороба. І за будь-яких умов її треба уникати. А кращого захисту, ніж вакцинація, світ ще не винайшов.

Крім того, сьогодні виникла нова проблема: до мене звертаються батьки, які свого часу підробили документи про щеплення. За документами усе гаразд, але вони добре знають, що діти нещеплені й не захищені від загрозливих інфекційних хвороб. Ситуація із захворюваністю на кір, коли помирали хворі, нагадала про необхідність серйозного ставлення до вакцинації. Людям кажуть: треба робити щеплення, а доступних за цінами та якісних вакцин, на жаль, немає. Пентаксім та гексаксім коштують по 800-900 гривень.

Як бачимо, фахівці не розуміють, як так сталося, що велика країна існує без елементарних засобів захисту, якими у сучасному світі є вакцини від інфекційних хвороб. І МОЗ, здається, не переймається з цього приводу. Тому питання захисту громадяни поки що повинні вирішувати виключно самостійно…

Автор: Світлана Маршина


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту