ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
«Зелене світло» для нової ОТГ
12.02.2018 / Газета: Одесские известия / № 12(5036) / Тираж: 18937

Восьмого лютого на позачерговій сесії Лю­башівської селищної ради депутати ухвалили остаточне рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад». До майбутньої ОТГ увійдуть 12 населених пунктів Любашівської селищної, Сергіївської, Агафіївської та Іванівської сільських рад з центром у Любашівці. Розпочата процедура об’єднання територіальних громад складна. І, відповідно до чинного законодавства, вона завершиться виборами майбутнього керівника і депутатського корпусу, які відбудуться 29 квітня.

Розповідаючи про спроможність майбутньої ОТГ, Любашівський селищний голова Геннадій Павлов підкреслив, що сьогодні селищна рада підставляє «фінансове плече», субсидуючи заклади медицини та освіти. Тому від об’єднання бідні сільради лише виграють. Разом з цим, держава сьогодні дає преференції, можливість розвинути інфраструктуру. Також буде скореговано програму соціально-економічного розвитку селища Любашівки та села Вишневого з урахуванням потреб ще десятка населених пунктів. Розповідаючи про перспективи розвитку ОТГ, Геннадій Павлов також повідомив, що в першу чергу будуть ремонтуватися дороги від сіл до опорних шкіл, розташованих в Любашівці, буде закуплено шкільні автобуси.

У перемовинах з громадами із приводу створення ОТГ говорилося і про такі негативні моменти, як закриття малоперспективних шкіл. Це стосується закладів освіти в Іванівці та Агафіївці. Щодо останнього, то цього року з Агафіївської ЗОШ випускаються 4 дев’ятикласники, а до першого класу нікому йти. Немає і другого класу, з вересня навчатимуться лише 13 учнів. Тому у липні, згідно з планом реорганізації освітянської галузі, передбачається ліквідація цієї школи разом з Іванівським та Шликарівським навчально-виховними комплексами. Також буде понижено статус Кричунівського і Сергіївського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-ДНЗ». Відповідно до нового Закону України «Про освіту», у цих школах відсутня база для створення профільного навчання та невпинно знижується кількість дітей через погану демографічну ситуацію.

Стосовно Сергіївської громади, люди до останнього зважували усі «за» і «проти», побоюючись залишитися без ресурсів на периферії. Головний аргумент на користь вливання до Любашівської ОТГ — це неспроможність сільради самостійно утримувати заклад освіти, на який щороку потрібно не менше 3 млн грн.

Хоча, згідно зі звітом Сергіївського сільського голови Зої Тулби, бюджет за 2017 рік виконано на 122,3 відсотка. За ці кошти ввели в експлуатацію свердловини в селі Іванівці та зробили капітальний ремонт сільської водопровідної мережі, встановлено дитячий майданчик, провели вуличне освітлення. У перспективних планах — завершення робіт з водопостачання села Олександрівки, капітальний ремонт Будинку культури у Сергіївці, реконструкція пам’ятника воїнам-визволителям та відрізку дороги від Новокарбівки до автодороги Київ – Одеса.

На сьогоднішній день ще вагаються громади Новоселівської та Боківської сільрад, котрі можуть приєднатися до Любашівки. А це ще сім сіл.

Доречно додати, що перспективним планом передбачається, окрім Любашівки, створення Троїцької та Зеленогірської ОТГ. Ймовірно, їх буде узаконено на виборах у жовтні.

Автор: Юрій Федорчук


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту