ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
СААКАШВІЛІ ОБІЦЯЄ ПОВЕРНУТИСЯ
15.02.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 15(21925) / Тираж: 8525

Чільною новиною в Україні понеділка 12 лютого було затримання в одному з грузинських ресторанів Києва екс-президента Грузії, опозиційного лідера «Руху нових сил» Міхеіла Саакашвілі та його реадмісія до Польщі.

Представники влади називають дії супроти Саакашвілі саме реадмісією, а не, наприклад, депортацією.

Реадмісія (від англійського to readmit — приймати назад) — це взаємозобов’язання держав, які закріплюються в міжнародних угодах, прийняти назад власних громадян, а також громадян третіх країн та осіб без громадянства, що незаконно прибули на територію однієї з держав-учасниць таких угод, або осіб, які прибули та втратили підстави для легального перебування. Україна ратифікувала Угоду про реадмісію з ЄС в 2008 році. Державна міграційна служба — центральний орган в Україні, який відповідає за реалізацію угоди.

Хоч як це не називай, видворення опозиційного політика, який в Україні боровся проти олігархату та корупції, знаного в світі як успішного реформатора, сприймається не надто пере-конливо.

Так, робив це Саакашвілі з притаманною йому емоційністю, допускався помилок, може, не всім подобалося, в який спосіб, але ми наразі є демократичною країною, а не режимом вічних Лукашенка чи Назарбаєва.

Як і надання Президентом України громадянства Міхеілу Саакашвілі у травні 2015-го, так і через два роки, у липні 2017-го, дещо незграбне позбавлення громадянства також виглядає не надто демократично.

Але повернімося до подій понеділка. Невідомі особи, озброєні автоматами, увірвалися до ресторану, де обідав Саакашвілі. У мережі можна роздивитися відео цього затримання. Чотири спецназівці в масках штовхають Саакашвілі коридором, один з них тягне експрезидента Грузії за волосся. Злодіїв і рецидивістів у нас за-тримують гуманніше. Політика затягнули в бус і повезли до аеропорту «Бориспіль».

Його прихильники оперативно збираються на летовищі і вимагають зустрічі зі своїм лідером. Правоохоронці мовчать. Приватним шестимісним літаком Саакашвілі відправляють до Польщі.

Тим часом у Генеральній прокуратурі нагадали, що розслідування кримінальних справ, у яких фігурує Саакашвілі, триває. А те, що його вивезли з країни, — для них цілковита несподіванка. Процедуру з видворення політика провели прикордонники напередодні. Про це повідомила «ТСН».

У Варшаві відбулася прес-конференція Міхеіла Саакашвілі. Він дав зрозуміти, що не проситиме політичного притулку у країні-члені ЄС і що не має планів залишитися в ЄС на постійно. А ще сказав, що перебування на відстані від України не зупинить його політичної боротьби: «В умовах сучасних комунікацій продовження моєї боротьби проти олігархічних режимів в Україні та Грузії не є для мене проблемою». Саакашвілі пообіцяв, що в найближчі дні складе «щось на зразок списку Магнітського для України», маючи на увазі санк-ційний список США, до якого увійшли російські представники, відповідальні за порушення прав людини та корупцію.

«Я збираюся повернутися до України цілком законно. Ви маєте пам’ятати, що згідно з україн-ським та міжнародним законодавством я є резидентом України і маю право перебувати в Україні», — заявив Саакашвілі у Варшаві.

На Заході уважно стежать за перебігом подій, хоча лідери держав зберігають мовчанку. Майкл Боцюрків, колишній голова прес-офісу місії ОБСЄ в Україні, вважає, що видворення Саакашвілі свідчить про те, що Петро Порошенко готовий жертвувати міжнародним іміджем України заради досягнення власних політичних цілей. Поспішна депортація свідчить про початок виборчої кампанії у країні. Порошенко, якого критикують за згортання реформ, хоче у будь-який спосіб прибрати зі сцени незручного і харизматичного опонента. Адміністрація Порошенка готова діяти жорстко і ставити свої інтереси вище за імідж країни, заявив експерт.

У вівторок кілька десятків одеситів зібралися на площі перед облдержадміністрацією, щоб висловити своє невдоволення діями української влади стосовно екс-президента Грузії та екс-голови Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі.

Автор: Володимир ГЕНИК


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту