ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Тилігульський лиман поступово наповнюється водою
17.02.2018 / Газета: Одесские известия / № 14(5038) / Тираж: 18937

Наприкінці грудня минулого року було відкрито з’єднувальний канал між Тилігульським лиманом і Чорним морем. За півтора місяці з моменту введення в експлуатацію через канал до лиману надійшло близько 50 млн м куб. морської води.

За словами начальника відділу з питань природокористування Одеської обласної ради Олександра Харлашина, рівень води у лимані піднявся приблизно на 30-40 см. Швидкість потоку води місцями сягає 1,4 м за секунду. Таким чином за добу до лиману поступає близько 1 млн. м куб води. До того ж, рівень солоності води у лимані знизився з 32 до 29 проміле.

«Потужний потік морської води безперервно надходить до лиману. Наприклад, в районі Калинівки, розташованої за 30 кілометрів від гирла каналу, вода затопила близько 1 метру берегової зони. Найбільш помітно заповнення водою у пониззях лиману. Зауважу, що Тилігул – це велика водойма, довжина якої складає близько 60 км. Тому для надходження води до верхів’я лиману потрібен не один місяць», – розказує директор Регіонального ландшафтного парку «Тилігульский» Віталій Петрусенко.

Голова обласної ради Анатолій Урбанський зауважує, що торік «був завершений най­більш складний етап будівництва на морській частині, який включав в себе спорудження бун, що будуть зупиняти наносні породи, приборкувати течію і не допускати замулювання з’єднувального каналу».

Зараз триває укріплення стінок каналу. «Маємо надію, що екосистему водойми вдасться відновити вже найближчим часом», – каже очільник облради.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту