ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Білгород-Дністровську фортецю – у спадщину ЮНЕСКО
21.04.2018 / Газета: Одесские известия / № 31(5055) / Тираж: 18937

В Одеській області готують заявку на включення Білгород-Дністровської фортеці до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це під час апаратної наради в Одеській обласній державній адміністрації повідомив очільник Одеської області Максим Степанов.

«Вже укладено договір на підготовку заявки на включення Білгород-Дністровської фортеці до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — повідомив під час апаратної наради в Одеській ОДА її очільник Максим Степанов. — Ми розпочали процес розробки необхідних документів»

Підготовку документів для включення фортеці до Попереднього списук ЮНЕСКО профінансують за рахунок коштів обласної Програми розвитку туризму та курортів в Одеській області на 2017-2020 роки.

У березні окремий проект створення та просування комплексного туристичного продукту міста Білгород-Дністровський визнали переможцем конкурсу з Програми підтримки секторальної політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. У рамках цієї програми наступні етапи підготовки документів до внесення фортеці до Списку ЮНЕСКО мають реалізувати з коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу.

Внесення «Білгород-Дністровської фортеці» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО забезпечить охорону і збереження цієї пам’ятки, а також дозволить занести її до всесвітнього каталогу. Завдяки цьому фортецю в Одеській області буде інтегровано до світової туристичної мережі.

Раніше , у листопаді минулого року, розпорядженням голови Одеської ОДА було створено робочу групу із підготовки пропозицій та проектів документів щодо включення цієї пам’ятки архітектури до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Нагадаємо, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця — один з найпопулярніших туристичних об’єктів півдня України. Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, які прийшли в Причорномор’я у XIII столітті.

Довідка. В Україні Список об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО налічує 7 найменувань. Це становить близько 0,65% від загальної кількості об’єктів Світової спадщини.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту