ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Їх залишилося п’ятеро
12.05.2018 / Газета: Одесские известия / № 36(5060) / Тираж: 18937

Цього року на урочистий мітинг у райцентрі з нагоди Дня Перемоги над нацизмом змогли прийти лише два ветерани Другої світової війни. Всього ж на Захарівщині їх залишилося п’ятеро: Іван Миколайович Гузенко, Іван Теофілович Клишавий, Франц Йосипович Буяновський, Сергій Федорович Руснак та Володимир Йосипович Бабенко.

Традиційно урочиста частина заходів, присвячених Дню Перемоги, проходила на центральній площі Захарівки. Але цього року організатори вирішили перенести її до пам’ятника загиблим землякам. Керівники району і селищної ради, колективи підприємств і організацій райцентру, учнівська молодь прийшли на мітинг з живими квітами та вінками.

Відкрила урочистості заступник Захарів­ського селищного голови Наталія Суковата. Перед присутніми виступили голова райдержадміністрації Ігор Стебловський, голова райради В’ячеслав Думитрашко, військовий районний комісар Олександр Дем’янов і керівник ветеранської організації Володимир Марковкін. Вони сказали щирі слова вдячності всім, хто боровся за Батьківщину в роки Другої світової війни, хто працював у тилу, хто відбудовував зруйноване народне господарство. Також подякували мужнім воїнам АТО, які нині боронять українську землю на сході нашої держави.

Щоб здобути Велику Перемогу, на полях битв полягло тисяча сто сімдесят п’ять солдат із Захарівського району. Двісті п’ять воїнів померли від ран у шпиталях, тридцять чотири військовополонених загинули у концтаборах, майже півтори тисячі воїнів зникли безвісти, сто п’ятдесят одного мирного жителя району було вбито під час окупації, а триста вісімдесят громадян фашисти примусово вивезли на каторжні роботи до Німеччини. Ось таку ціну заплатили мої земляки…

Після виступів офіційних осіб першочергове право покласти квіти до підніжжя пам’ятника загиблим побратимам в роки Другої світової війни надали ветеранам та дітям війни. За ними вишикувалася ціла колонна з представників трудових колективів райцентру.

Усіх загиблих земляків, які віддали життя в роки Другої світової війни, вшанували хвилиною мовчання. Продовжилися заходи святковим концертом у виконанні аматорів центру культури і дозвілля та молоді. Зворушливі пісні на військову тематику, проникливі вірші і декілька тематичних танців викликали в учасників свята то сльози, то радісну усмішку.

Напри­кінці урочистостей всі охочі могли скуштувати каші з польової кухні, яку традиційно і вже чимало років поспіль приготували працівники районного підрозділу Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Автор: Олена Харченко


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту