ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
МІСТ ДЛЯ... ВТЕЧІ
17.05.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 42(21952) / Тираж: 8525

15 травня, якраз напередодні 74-х роковин депортації кримськотатарського народу з нині знову окупованого півострова, Кремль влаштував показове відкриття автодорожньої частини Керченського мосту, який з’єднує Росію з анексованим нею Кримом.

Аби підкреслити значущість цього ще не добудованого мосту, одним з перших по ньому проїхався за кермом КамАЗа сам Путін. До речі, для важковагового транспорту міст наразі закритий, бо, як уже зазначалося, все ще не добудований, але для Путіна, до того ж напередодні трагічної для Криму дати, зробили виняток — пустили покататися.

Світова реакція на відкриття Керченського мосту не забарилася.

У заяві, поширеній того ж дня речницею Держдепартаменту Гізер Науерт, наголошується: «Сполучені Штати Америки засуджують будівництво і часткове відкриття мосту через Керченську протоку між Росією та окупованим Кримом, здійснене без дозволу уряду України… Крим є частиною України, а будівництво мосту служить нагадуванням про готовність Росії продовжувати порушувати міжнародне право… Міст є не тільки спробою Росії зміцнити незаконне захоплення й окупацію Криму, але й перешкоджає судноплавству, обмежуючи розміри суден, які можуть пройти через Керченську протоку — єдиний шлях до територіальних вод України в Азовському морі».

США закликають Росію не перешкоджати цьому судноплавству і нагадують, що санкції, запроваджені стосовно осіб та організацій, задіяних у будівництві Керченського мосту, як й інші санкції, пов’язані з Кримом, зберігатимуться доти, доки Росія не поверне Україні контроль над півостровом.

Часткове відкриття Керченського мосту розкритикував і Європейський Союз. «Це є ще одним порушенням суверенітету та територіальної цілісності України Росією. Будівництво мосту спрямоване на подальшу примусову інтеграцію незаконно анексованого півострова до Росії та його ізоляцію від України, частиною якої Крим залишається. Також міст обмежує прохід суден через Керченську протоку до українських портів Азовського моря», — наголошується у заяві, поширеній Посольством ЄС в Україні. У дипломатичному представництві додали, що Європейський Союз «і надалі засуджує незаконну анексію Криму та Севастополя Росією і не визнає цього порушення міжнародного права».

Прикладом російської безрозсудної поведінки назвав від-криття автомобільної частини мосту британський міністр у справах Європи Алан Дункан і наголосив на стурбованості щодо порушень прав людини на півострові.

«Крим є частиною України, а його анексія Росію є порушенням міжнародного права. Відкриття цього мосту є ще одним порушенням суверенітету України та ще одним прикладом російської безрозсудної поведінки. Ми продовжуємо працювати з партнерами, щоб протидіяти анексії, в тому числі шляхом підтримки надійного пакета санкцій», — йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті уряду.

Щодо системного переслідування національних меншин у Криму та тих, хто висловлює свою опозицію проти незаконної анексії, у заяві Алана Дункана наголошується: «Ми знову закликаємо Росію звільнити всіх українських політичних ув’язнених, які перебувають у Криму та в Росії, і забезпечити безперешкодний доступ міжнародних органів з контролю за дотриманням прав людини на півострів».

Рішучий протест у зв’язку з відкриттям мосту через Керченську протоку висловило МЗС України, вчергове наголосивши на протиправності будівництва Росією цього інфраструктурного об’єкта без згоди нашої держави.

«Такі дії Москви, — йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства, — фундаментально суперечать загальновизнаним нормам і принципам міжнародного права, грубо порушують Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонні договірні зобов’язання перед Україною. В умовах російської збройної агресії проти України та тимчасової окупації Кримського півострова це фактично є спробою легітимізувати анексію частини суверенної території України».

Водночас у МЗС наголошують: «Будівництво мосту, як і будь-які інші дії кремлівської окупаційної влади, жодним чином не можуть змінити статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах. Російська Федерація як держава-окупант несе повну відповідальність за наслідки своїх міжнародно-протиправних діянь та відшкодовуватиме заподіяну шкоду».

Зі свого боку Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook написав: «Незаконне будівництво Керченського мосту є черговим свідченням нехтування міжнародним правом з боку Кремля. Особливо цинічним є той факт, що його відкриття відбувається напередодні чергової річниці депортації кримськотатарського народу сталінським режимом».

«Однак, попри марні спроби Москви легітимізувати тимчасову окупацію Кримського півострова, послідовні рішення цілої низки міжнародних судових інстанцій підтверджують — тягар вчиненого міжнародного злочину для Росії лише зростатиме», — додав глава держави, наголосивши, що Україна і надалі послідовно захищатиме свої позиції.

Президент також назвав прикрим те, що російська влада намагається втягнути у свої інфраструктурні авантюри й окремих представників європейського бізнесу, прагнучи цим відкупитися від міжнародно-правової відповідальності. «Упевнений, агресору це не вдасться, він нестиме відповідальність сповна. А міст обов’язково знадобиться окупантам, коли вони терміново покидатимуть наш Крим», — наголосив Петро Порошенко.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту