ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЩО ГЛАС ВОЛАЮЧОГО В ПУСТЕЛІ
17.05.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 42(21952) / Тираж: 8525

Ситуація з друкованими ЗМІ на Одещині нічим не відрізняється від загальноукраїнської, а заклики-звернення місцевої журналістської спільноти — що глас волаючого в пустелі. Про проблему, яка зараз набула особливої гостроти, «Чорноморські новини» вже повідомляли у публікаціях «На межі виживання» (21 квітня) та «На кого ж сподіватися?» (5 травня).

З цього приводу народний депутат України Микола Скорик звернувся з листом до голови Одеської обласної державної адміністрації Максима Степанова, в якому, зокрема, акцентує увагу:

«Під час робочих візитів разом з представниками регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» до Окнянського та Кодимського районів до мене як до народного депутата України звернулися представники колективів місцевих друкованих видань, які глибоко стурбовані ситуацією, що склалася, у зв’язку з фактичним розвалом системи доставки періодичних видань та системи поштового зв’язку в сільській місцевості в цілому.

Так, представники районної газети «Окнянський вісник» звернулись із проханням посприяти вирішенню ситуації із забезпеченням розвитку місцевої преси в Україні, яка була оцінена як критична. У сільській місцевості майже всіх регіонів країни закриваються відділення поштового зв’язку та з’являються так звані пересувні відділення, механізм та графік дії яких досі не визначено. Доставка преси здійснюється вкрай погано, подекуди раз на тиждень, при тому, що в деяких селах взагалі відсутні листоноші. У зв’язку з цим місцеве населення, з одного боку, страждає від нестачі інформації про події в державі, а з іншого боку, позбавлене можливості спілкування з близькими шляхом листування або ж можливості звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування шляхом написання заяв, скарг, пропозицій.

Зі свого боку представники колективу ТОВ «Вісті Кодимщини» повідомили про чинники, які зумовлюють занепад друкованих ЗМІ, серед яких — нестримний ріст тарифів «Укрпошти», різке подорожчання газетного паперу та його дефіцит, фактичний розвал системи поштового зв’язку в сільській місцевості тощо...

Крім того, представники згаданих видань в один голос скаржаться на повне ігнорування ситуації з боку Держкомтелерадіо та незацікавленість влади у будь-яких покращеннях…

На жодні звернення видань про існуючі проблеми Держкомтелерадіо не реагує, не надає пояснень та не ініціює заходів підтримки й допомоги, чим стурбовані та обурені всі фахівці, задіяні у видавничій справі, а також пересічні громадяни, які страждають від занепаду системи видання та поширення друкованих ЗМІ.

Враховуючи викладене, прошу вас дослідити ситуацію, що склалася на території Окнянського та Кодимського районів Одеської області, як і в масштабах усієї держави, сприяти вжиттю заходів задля запобігання підвищенню тарифів на поштові послуги з доставки друкованих видань та вирішення питання дефіциту газетного паперу, а також вжити невідкладних заходів з метою недопущення колапсу видавничої справи в Україні».

(Продовження теми — далі у номері.)

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту