ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ПОЗАЧЕРГОВІ ПИТАННЯ
19.05.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 43(21953) / Тираж: 8525

У четвер, 17 травня, відбулася позачергова сесія обласної ради, скликана з ініціативи голови облдержадміністрації Максима Степанова.

Порядок денний пленарного засідання містив одне питання: про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік, однак під час сесії на пропозицію депутатів до нього додалося ще кілька.

Голова облради Анатолій Урбанський привітав депутатський корпус з Міжнародним днем вишиванки, зауваживши, що цього дня дехто з колег-обранців одягнув на сесію вишиту сорочку. «Сьогодні ми відзначаємо самобутнє та яскраве свято — День вишиванки. Цей елемент українського національного одягу є частиною нашого етносу, невід’ємною складовою української історії та культури, що займає гідне місце у скарбниці світових цінностей», — підкреслив він.

До слова, того дня до вишиванкового флешмобу приєдналися й працівники апаратів облради та облдержадміністрації, які прийшли на роботу в гарних сорочках і сукнях, із ґерданами та в намисті, що створювало святковий настрій і якесь особливе піднесення у стінах адмінбудови.

Перед тим, як перейти до розгляду питань порядку денного, заслухали звернення депутатки Ірини Ковалиш. Вона закликала підтримати звернення до Президента України, Верховної Ради і Кабміну з проханням врятувати одеського моряка Андрія Новичкова, якому в Ірані загрожує страта. З проханням посприяти в порятунку онука звернулася до депутатів з трибуни і єдина родичка Андрія Новичкова — його 81-річна бабуся.

Нагадаємо, Андрія Новичкова звинувачують у вбивстві матроса-іранця, який випав за борт судна Arezoo. За даними ЗМІ, одесит був останнім, хто бачив загиблого живим. Чоловікові висунули серйозні звинувачення й запроторили до в’язниці в Тегерані. За законами шаріату інкримінований йому злочин карається стратою. Обвинувачений, за словами його бабусі, не може навіть ознайомитися з матеріалами справи, оскільки воно ведеться перською мовою, а місцеві адвокати від-мовилися йому допомагати.

Близькі і дру-зі нині активно збирають під-писи на захист нашого земляка, просять Президента України втрутитися і врятувати громадянина нашої держави.

Обласна рада підтримала це звернення.

Більшістю голосів депутати ухвалили рішення про те, щоб делегувати обласній державній адміністрації повноваження щодо управління комунальними підприємствами облради. До переліку об’єктів увійшли: Одеський обласний академічний російський драматичний театр, бюро регіонального розвитку, обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі, обласна енергозберігаюча компанія, обласний інформаційно-аналітичний центр, а також КП «Острівне» та «Облтрансбуд».

Голосами 62 обранців, щоправда, з поправками від депутатки Євгенії Абрамової за підсумками засідання бюджетної комісії, було дано добро на внесення змін до бюджету області з урахуванням отримання додаткових субвенцій, Зокрема, йдеться про такі субвенції: на модернізацію матеріально-технічної бази ПТУ, на освіту, на компенсацію субсидій тощо. Про це під час пленарного засідання повідомила начальник департаменту фінансів ОДА Марина Зінченко.

Основна ж поправка до бюджету стосувалася розпорядника фінансів для реконструкції Палацу спорту в Одесі. На попередній сесії депутати визначили ним управління ЖКГ, однак у міжсесійний період пов-ністю сформувалося управління капітального будівництва, яке і стало відтепер розпорядником бюджетних ресурсів. Воно зобов’язане оголосити і провести відповідний тендер та приблизно під кінець червня розпочати ремонт спортивного об’єкта. Загальна сума робіт — близько 260 мільйонів гривень.

Прозвучала ініціатива на наступній, червневій, сесії облради звернутися до Верховної Ради і Кабінету Міністрів з проханням не допустити підвищення цін на житлово-комунальні послуги, тарифів на газ та електроенергію, а також відмінити монетизацію пільг.

Як відзначається в оприлюдненому на позачерговій сесії проекті звернення, соціально-економічна ситуація в Одеській області залишається досить напруженою. На думку ініціаторів документа, об’єктивних підстав для підвищення тарифів нема, а тому подібні дії суперечитимуть положеннями Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Нагадаємо, заборгованість населення Одещини з оплати житлово-комунальних послуг на кінець 2017 року сягнула 2 млрд 415,9 млн грн. У цій сумі 62,2% складає заборгованість за газопостачання і 24,1% — за цен-тралізоване опалення та гаряче водопостачання. Відтак підвищення тарифів, а тим більше — монетизація пільг тільки множитимуть борги, а ситуації не виправлять.

Депутати підтримали також звернення до Максима Степанова з вимогою демонтувати «хатинку одружень» — будиночок для реєстрації експрес-шлюбів, який з ініціативи попереднього голови ОДА Міхеіла Саакашвілі ще в 2016 році звели перед адміністративною спорудою на проспекті Шевченка, 4, просто посеред клумби. Популярності така послуга серед людей не набула, зате кепкувань з цього приводу було предостатньо. Пора, казали, той об’єкт звідти прибрати, тим більше, що він уже почав руйнуватися.

Можливо, симпатична хатинка скоро поміняє адресу на парк Шевченка і, швидше за все, змінить і своє призначення.

Наступного дня після позачергової сесії члени постійної комісії облради з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою зібралися, щоб обговорити низку питань, які готуються до розгляду вже на чергове, червневе, засідання. Серед них, зокрема, проекти рішень про схвалення перспективного плану формування територій громад Одеської області, про об’єднання сіл Новопетрівка Перша та Новопетрівка Друга Новоєлизаветівської сільради Ширяївського району, про перейменування Баштанської сільради Татарбунарського району на Баштанів-ську, про виключення з облікових даних села Журавське...

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту