ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Саврань зустріла делегації 12 країн світу
23.05.2018 / Газета: Одесские известия / № 39(5063) / Тираж: 18937

Вони приїхали із Греції, Болгарії, Німеччини, Білорусі, Італії, Румунії, Молдови, Чехії, Грузії, Іспанії, Туреччини та Великобританії.

Зібравшись біля районного Будинку культури, представники держав вишикувались у врочисту колону і під звуки мелодій почали рухатися центральними вулицями райцентру. Вздовж маршруту цієї ходи за якусь мить зібралися чи не всі мешканці Саврані. А подивитися було на що.

Кожна делегація зі своєю символікою, у національних костюмах крокувала під прапором своєї держави. А замикав колону розкішний кабріолет, супроводжуваний, як і належить, вартою. Бо в машині біля елегантного водія поважно сиділа сама королева Великобританії Єлизавета ІІ, помахуючи усім рукою. А позаду неї величаво розмістилися принц Гаррі і його наречена Меган у весільному вбранні. Видовище вражаюче. І то нічого, що представників від 12 країн світу делегували до Саврані школи та культосвітні заклади району – враження від цього аж ніяк не слабшало.

На центральному стадіоні парад країн, яким розпочався тут День Європи, приймали голова Савранської райдержадміністрації Віталій Свічинський та його перший заступник Оксана Орел. «Делегації держав» з певним інтервалом розмірено йшли одна за одною, і, описавши коло, зупинялися на визначеному для них місці. У цей час під звуки Державних Гімнів репрезентувалася кожна із країн – повідомлялось про географічне розташування держави, відзначалися особливості кожної із них. Все це супроводжувалося гарячою підтримкою глядачів. Та найбільше оплесків і схвальних вигуків отримала «делегація від України». Бо це наше, рідне. Бо ми – українці. Варто сказати і про те, що більшість глядачів – жінки, чоловіки, діти, були у вишиванках, а на повітряних кульках, які вони тримали в руках, власноруч був намальований Державний Прапор.

Ось цей український патріотизм емоційно і впевнено прозвучав у виступі Віталія Свічинського.

Ми – частина Європи. У нас є достатньо сил, знань, умінь і любові, аби зробити Україну процвітаючою європейською державою. І ми це обов’язково зробимо ! – відзначив він.

Не встигли глядачі перевести подих, як ведуча оголосила про початок другої частини заходу – показ кожною країною своїх номерів. Піснями, танцями творчі колективи зуміли передати не лише знання культури держави, яку вони представляли, а й душу кожного народу.

Цей захід, напевне, став для школярів найкращим уроком з історії та географії. Мабуть, саме так зароджується дружба між різними національностями.

Журі, звичайно, важко було визначити переможців такого яскравого шоу. Та все ж таки країною-переможцем одноголосно була визнана Великобританія, яку у всьому її різномаїтті минувшини і сучасності зуміли передати учнівський та педагогічний колективи Слюсарівського НВК.

На завершення делегаціям 12 країн, до яких охоче доєдналися і глядачі, було запропоновано стати у «зірки», контури яких були позначені на ігровому полі стадіону, одну руку покласти товаришеві на плече, а другу підняти вверх. Там, у небі, літав дрон, охоплюючи видовище з висоти пташиного польоту. І подумалось : які ми різні і які однакові. Бо серед цілого Всесвіту – ми люди голубої планети Земля, якій потрібні мир, дружба і злагода.

Наступного дня учням Слюса­рівського НВК був виділений шкільний автобус і профінансована поїздка до Одеси на фестиваль вишиванок. Слюсаряни це заслужили. Бо до Дня Європи під керівництвом заступника директора школи Любові Лісниченко та завідуючої клубом Ірини Брежицької готувалися усім селом, усією громадою – батьки школярів, молодь, люди пенсійного віку, серед яких і Людмила Субчинська, яка з великою майстерністю зіграла роль королеви. Немає серед цих людей байдужості. Є прагнення показати себе, своє село, внести вагому частку у заходи, які проводяться в районі, – щоб викликати захоплення, дати заряд енергії. Щоб запам’яталося. І їм це вдалося.

Автор: Діана Мудра


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту