ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Свято, що є довгоочікуваним та традиційним
23.05.2018 / Газета: Одесские известия / № 39(5063) / Тираж: 18937

Бібліотека, як царина книги, знов об’єднала письменників, видавців і читачів

З 18 по 20 травня 2018 року Міністерство культури України, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів і Одеська Національна наукова бібліотека за підтримки Одеської обласної державної адміністрації, Одеської обласної та Одеської міської рад, Українського інституту книги, Української бібліотечної асоціації проводили XIX Всеукраїнську виставку-форум «Українська книга на Одещині».

Ця довгоочікувана подія в літературному житті країни почала свою роботу у стінах Одеської Національної наукової бібліотеки ім. М.Горького, а протягом трьох днів свято відбувалося на різних літературних локаціях міста та області.

У рамках виставки-форуму проведена ціла низка інформаційно-рекламних і фахових заходів: круглий стіл з актуальних питань популяризації книги й читання та поповнення бібліотек новими вітчизняними виданнями, дискусійна студія, видавничі майданчики, промоакції, конкурси читацьких відгуків «Замовте слово про книгу» та «Краща книга виставки-форуму 2018 року», презентація оновленої програми «Українська книга», презентація відкритого громадського простору – літньої читальні «Litera», презентації новинок провідних видавництв України та близько 40 презентацій книг (зустрічі з письменниками, автограф-сесії та майстер-класи), благодійна всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна», мистецький ярмарок тощо.

Як і завжди, в достатку представленої літератури, кожен відвідувач зміг знайти книгу по темі, що його цікавить.

У перший день заходу пройшла прес-конференція для ЗМІ, у якої взяли участь члени оргкомітету виставки-форуму та офіційні особи.

В.о. генерального директора ОННБ Ірина Бірюкова розповіла про основні події та новинки ХІХ Всеукраїнської виставки-форуму. Зокрема, вона представила новий соціальний проект – відкритий громадський інформаційний простір – літню читальню «Litera», що забезпечить вільний доступ одеситів та гостей міста до перегляду поточних періодичних видань, що виходять на теренах України.

Сергій Дмитрієв, голова Одеської обласної організації Національної спілки письменників України, доцент кафедри загального та слов’янського мовознавства ОНУ ім. І.І. Мечникова, розповів про доробок і участь одеських письменників у роботі форуму, окремо зосередив увагу на нових виданнях дитячої літератури.

Наталія Чайчук, меценат, директор культурного центру «Український дім Одеси» представила новий художній альбом мистецьких творів відомої художниці Лариси Дем’янишиної, виданий за підтримки культурного центру.

Насамкінець прес-конференції зав’язалась жвава творча дискусія щодо сучасних можливостей і форм роботи бібліотеки у справі популяризації книги та читання.

Цьогоріч свою продукцію представили близько 70 вітчизняних видавництв різних форм власності. Серед видавництв, які постійно беруть участь у виставці-форумі, – «Наукова думка» НАН України, «Картографія», «Мапа», «Мистецтво» (Київ), «Гуманітарний центр» (Харків), «Навчальна книга – Богдан», «Редакція газети «Підручники і посібники» (Тернопіль), «Астропринт», «Прес-кур’єр» (Одеса) та багато інших.

Також у рамках форуму відбувся круглий стіл «Соціальне партнерство та інновації у бібліотечній галузі: практика і виклики сьогодення», на якому обговорювалися актуальні питання взаємодії бібліотек з органами влади, громадськими організаціями, професійного партнерства, проектної та міжнародної діяльності бібліотек.

Під час проведення круглого столу відбулася презентація Всеукраїнського бібліотечного «Біографічного рейтингу – 2018», заснованого Інститутом біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Крім, власне, книжкового форуму, «Українська книга на Одещині», запропонувала своїм відвідувачам «Мистецький ярмарок», в якому взяли участь провідні фахівці декоративно-прикладного мистецтва Одещини, зокрема члени Національної спілки майстрів народного мистецтва України та лауреати обласної премії ім. Ростислава Палецького.

На ярмарку майстри представили широкий асортимент авторських виробів, виготовлених в різноманітних техніках, а саме: вишивка, бісеро- та соломоплетіння, художня кераміка, народна іграшка, народні музичні інструменти, петриківський розпис, писанкарство, в’язані іграшки гачком та ще багато цікавого.

Також у рамках форуму традиційно відбулося виїзне Свято української книги, цього разу в Овідіополі.

Там у районному Будинку культури «Слава» пройшла дискусійна студія «Шляхи розвитку книговидання в Україні: стратегія чи тактика?» за участі президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, літературна зустріч з українським письменником Олексой Різниковим і презентація його книги «УкраМарс» та 30 випуску журналу Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих «Зона», презентація книги Петра Осадчука «Я тут, я серед вас» за участі укладача, письменника, журналіста, лауреата муніципальної премії імені Паустовського Анатолія Глущака , автограф-сесії Романа Кракалії -автора книги «Три барви Дунаю», Крім того відбулася благодійна акція – передача книжок вітчизняних видавництв бібліотекам міста.

Завершилася виставка-форум підбиттям підсумків та урочистою церемонією нагородження переможців конкурсу «Краща книга виставки-форуму 2018».

Журі конкурсу відзначило 36 книжок у дев’яті номінаціях – здобутки видавництв та окремих авторів.

Автор: Олександра Степова


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту