ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Як не заблукати у тенетах спорів
16.06.2018 / Газета: Одесские известия / № 46(5070) / Тираж: 18937

В попередньому номері ми вже повідомляли, що 12 червня відбулася дев’ятнадцята сесія обласної ради VII скликання.

Попри спойлер Марії Гай­дар напередодні сесії про­ складання своїх повноважень, це питання було одним із перших, але не основним на сесії. Депутати спокійно прийняли відставку своєї колеги.

Дуже емоційним був виступ депутата Михайла Лазаренка про стан КЗ «Піщанська спеціальна школа-інтернат», що в Балтському районі.

За його словами, у нав­чальному закладі для дітей з вадами розумового розвитку створені просто жахливі умови.

– Взимку в спальних кімнатах температура не підіймалася вище чотирнадцяти градусів. В окремих кімнатах відсутнє світло. У туалетах немає води, відсутня гаряча вода в душових. У кімнаті-ізоляторі перебуває п’ятеро дітей з вітрянкою, там немає провітрювання. Діти повністю ізольовані від зовнішнього світу. Немає ні телевізора, ні радіоприймача. На спортмайданчиках трава вище коліна. Орендарі землі інтернату, фермери, розповідають, що дають і гроші, і бензин установі, але куди це все дівається – незрозуміло. Коли я там був, у мене волосся ставало дибки. Ми не в Європу йдемо, ми створили Освенцим.

Депутат зажадав звільнення директора інтернату Валентини Здражевської.

Губернатор Максим Сте­панов заявив, що про ситуацію в інтернаті знає, і вже вжив необхідних заходів.

– Туди виїжджала комісія, яка зафіксувала все, про що ви говорите. Матеріали передані в поліцію. Що стосується звільнення, то це питання вирішене. Найближчим часом буде підписано відповідне розпорядження, – сказав чиновник.

Переважною більшістю голосів ухвалено внесення змін до ряду цільових програм, які реалізуються в Одеській області. Серед яких – комплексна програма охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в Одеській області на 2014 – 2019 роки, комплексна програма «Освіта Одещини» на 2015 – 2018 роки, програма розвитку туризму та курортів Одеської області на 2017 – 2020 роки, обласна комплексна програма «Безпечна Одещина» на 2017 – 2018 роки, обласна комплексна програма соціальної підтримки населення на 2018 – 2020 роки «Соціальний захист населення в Одеській області».

Пільгу на оплату оренди приходу Київського патріархату надали з третього разу

Під час сесії голова облради Анатолій Урбанський запропонував для голосування об’єднати питання про надання пільг релігійним установам, але депутати відмовилися. Голосували окремо.

За надання пільги релігійній громаді «Церква Ікони Божої Матері Цілительки Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату в м. Білгороді-Дністровському Одеської області» депутати проголосували позитивно, а ось виділити таку ж пільгу Київському патріархату відмовилися.

Під час першого голосування за надання пільги релігійній організації «Релігійна громада парафії св. вмч. Георгія Побідоносця Української православної церкви Київського патріархату» проголосували всього 36 депутатів, і цього виявилося недостатньо для ухвалення рішення.

Після перерви депутати ще раз повернулися до цього питання, проте рішення не було прийнято.

Під кінець сесії голова облради ще раз поставив питання на голосування і заз­начив, що мова йде про суму в 500 гривень. Після третьої спроби рішення було прийнято.

– У нас релігія відділена від держави. Ми приймаємо рішення про виділення пільги за оренду 15 квадратних метрів. Давайте не будемо розколювати державу ще за цією ознакою, – обурився голова облради.

Село-привид ліквідовано, а багатоквартирному будинку бути

В блоці про земельні правовідносини депутати проголосували за ліквідацію неіснуючого села Журавське Ширяївського району. Таким чином вони поставили формальну точку в історії цього населеного пункту, що був заснований ще в 1893 році, а до 2001 року перетворився на село-привид.

Натомість в Одесі, на площі Бориса Дерев’нка, 1 з’явиться житловий будинок. Олександр Адзеленко закликав депутатів до єдності в цьому питанні, бо в будинку 50% квартир належатиме АТОвцям. Депутати за цей пункт віддали 42 голоси «за», і рішення було прий­нято.

Депутати сказали «так» театру та охоронній службі

На сесії підтримали проект рішення про формування «Регіональної служби охорони», яка повинна буде взяти під варту об’єкти обласної власності. Крім того, вона буде нести службу під час масових заходів.

Депутати також створили комунальне підприємство «Театр масових видовищ».

Театр буде функціонувати в концертно-виставковому комплексі Одеського морвокзалу, який портовики планують передати облраді. Область вже проводить там різні заходи: ранки, фестивалі, конкурси. Тепер це буде робитися на новому рівні.

Брифінг розставив крапки над «і»

Після закінчення пленарного засідання сесії обласної ради Анатолій Урбанський за традицією вийшов поспілкуватися з журналістами.

У розділі «Про об’єкти спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області» було позитивно прийнято рішення про передачу комунального закладу «Подільська спеціалізована школа-інтернат – ліцей інформаційних технологій» зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області до комунальної власності громади м. Подільська. Голова облради роз’яснив ситуацію. Він запевнив, що для вчителів та вихованців школи-інтернату нічого не зміниться, нікого не будуть звільняти, а ось діти з Подільська зможуть також вчитися в цій школі.

– Це питання не могло вирішитися довгий час. І ось сьогодні ми знайшли потрібну конфігурацію. За це я дуже вдячний депутатам, які допомагали в розробці цієї програми. Тепер Подільськ буде мати прекрасну школу і тим самим зменшиться навантаження на інші навчальні заклади міста, – відзначив Анатолій Урбанський.

Він також уточнив про єдину правку до обласного бюд­жету.

– Ми тимчасово зняли сто тисяч гривень з коштів на розробку документації для обласного архіву і передаємо їх, щоб облаштувати громадську приймальню у відповідності до норм. Це так зване «грузинське» надбання, побудоване з величезними порушеннями і наразі його треба привести до ладу відповідно до норм законодавства України.

Анатолій Урбанський також прокоментував ситуацію щодо Аккерманської фортеці. Нагадаємо, що депутат облради Роман Сеник виступив щодо поправки в бюджеті, яка стосувалася виділення коштів на реконструкцію Північної стіни фортеці. Цю ініціативу не підтримали.

– У нас дійсно душа болить за фортецю, але те, що говорив Роман Сеник, не зовсім відповідає дійсності. Тому цей виступ викликав досить емоційну відповідь Максима Степанова. Роман Сеник запропонував перекинути на фортецю кошти, які виділяються на ремонт громадської приймальні. Але це просто популістська пропозиція. Цей перерозподіл нічого б не змінив. Я знаю, що робота по реконструкції стіни не стоїть. Вона не просувається так, як хотілося б, але це ще відбувається завдяки не досить сумлінному підряднику. Підрядника ми отримали як надбання від попередньої влади. Якщо не працюватиме як треба, поставимо питання про його заміну.

Автор: Марина Мунтян


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту