ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Шершенці — зона суспільної тривоги
03.08.2018 / Газета: Вісті Кодимщини / № 31(10694) / Тираж: 3670

Негода, яка пройшла в ніч з 28 на 29 липня в Шершенцях, нанесла величезних збитків: залишила село без світла і практично без дорожньої інфраструктури. Гроза, сильний вітер і потоки води зносили все на своєму шляху, величезне каміння мчало дощовими річками і змітало дерева, кущі. Під час першої зливи у цю ніч (їх було дві) випало 68 міліметрів опадів, під час другої- 73 міліметри, що значно перевищує норму. Дуже постраждали дороги, від яких залишилося тільки місиво з камінням.

За інформацією першого заступника голови райдержадміністрації Олега Анатолійовича Косаренка, стихія дуже пошкодила дорогу, яка веде до школи: підмила грунт, змила піщану підкладку з-під асфальту; в цілому зруйновано 7 автосполучень; пошкодила місток; повністю перекрила дорогу до пункту пропуску «Шершенці-Вадул Туркулуй»; непроїзним стало сполучення з прикордонною заставою...

- Стихія перекочувала каміння вагоюпонад тонну, городи повністю позносила, поробила рови півтораметрової глибини, на полях стоїть вода — багато лиха... Старожили кажуть, що на своєму віку нічого подібного ще не бачили.

Ми з головою райдержадміністрації Геннадієм Митрофановичем Гладеньким 29 вранці вже були в Шершенцях. Власне, поки становище критичне, ми там буваємо щодня по кілька разів. Мешканці села — такі молодці! Без зволікань згуртувалися і почали самостійно працювати над виправленням плачевного стану. Сільський голова Олександр Мефодійович Продан одразу забив тривогу і звернувся за підтримкою до місцевих сільсько-господарників — вони теж оперативно долучилися до справи: Станіслав Іванович Довганюк (СТОВ «Маяк»), Володимир Миколайович Баркар (СТОВ «Терра»), Юрій Васильович Дем’янов (СПД), Віктор Іванович Го-гоман (ФГ «Гогоман»).

В райдержадміністрації ми в той же день провели термінове засідання комісії з ТЕБ (техногенно-екологічної безпеки), яка оцінила нанесені збитки. Геннадій Митрофанович ініціював виділення пального на проведення необхідних робіт і винесення на наступну сесію районної ради, яка відбудеться 9 серпня, питання стосовно направлення 300 тисяч гривень з районного бюджету на ліквідацію наслідків стихії в Шершенцях. Я зателефонував аграріям Ко-димщини, інформував про становище, і вони відгукнулися, поставившись з розумінням. Таким чином, до шершенецьких сільськогосподарників долучаються ще й Микола Васильович Сорочан (ТОВ «АФ «Коди-ма»), Анатолій Афтенійович Хортюк (СТОВ «Лан»), Михайло Іванович Погорілий (ТОВ «Івашківське»), Віктор Омелянович Тодорашко (СПД Тодорашко), які надають допомогу технікою.

31 липня Шершенці відвідав представник служби автомобільних доріг області, ознайомився зі становищем. Аналіз ситуації показав, що власними силами нам все-таки не впоратися з ліквідацією наслідків. Наприклад, ремонт дороги до прикордонної застави обійдеться 5 мільйонів, а відновлювати треба не лише її. Геннадій Митрофанович ініціював підготовку пакету документів, необхідних для звернення до влади області стосовно виділення фінансової підтримки з обласного бюджету. До адміністрації на 31 серпня надійшло вже ЗО заяв від мешканців села з проханням про допомогу. З 1 серпня працює районна комісія з відшкодування збитків, — розповів перший заступник голови райдер-жадміністрації і від імені районної влади висловив глибоку вдячність жителям Шершенців, які так згуртовано вирішують проблему, а також сільськогосподар-никам села і краю, які не залишили людей наодинці з бідою.

Автор: Жанна САВІЦЬКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту