ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
У СУЗІР’Ї РІВНИХ ЦЕРКОВ
04.08.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 65-66(21975-21976) / Тираж: 8525

27 та 28 липня у Києві пройшли урочистості з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Руси-України.

Першого дня столицею пройшов хресний хід, організований Українською православною церквою Московського патріархату. У ньому, за оцінками поліції, взяли участь десь 20 тисяч духовенства і вірних УПЦ МП («Інтер», що-правда, нарахував аж 200—250 тисяч, але то на його совісті). Цього разу обійшлися без Сталіна, Миколи ІІ і георгіївських стрічок.

Наступного дня середмістя Києва виповнилося священно-служителями і віруючими Україн-ської православної церкви Київського патріархату, Української православної автокефальної церкви та Української греко-католицької церкви, людьми інших віросповідань, які долучилися до загальнодержавного свята.

В урочистостях взяла участь делегація Вселенського патріарха Варфоломія, і це, на переконання патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, є підтвердженням твердого наміру дати українській церкві томос про автокефалію.

«Ми маємо для вас вістку про ухвалу Вселенського патріарха матері-церкви: Вселенський патріарх не дасть тим, хто ненавидить правду, провадити свої витівки тут. Настав час Вселенського патріархату взяти відповідальність як матері-церкви… Не полишити чад своїх українських необороненими напризволяще… Вселенський патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, що вже повторюються понад чверть століття. Ви не будете сиротами, тому що матір-церква знайде вихід не для того лише щоб уникнути майбутніх, ще більших негараздів, але щоб долучитися до вашого поступу, успіху, зростання у вірі Христовій», — заявив представник Вселенського патріарха Еммануїл Гальський, виступаючи на Володимирській гірці.

Зі свого боку Президент України Петро Порошенко, який разом з предстоятелями церков очолював хресну ходу, зазначив: «Дуже вдячні його всесвятості за постійну увагу до України, а особливо — за нещодавнє нагадування про те, що Україна не є канонічною територією РПЦ. Про те, що перехід Київської митрополії під контроль Москви, який стався в сімнадцятому столітті, відбувся в неканонічний спосіб. Православна громада України — одна з найбільших у світі, і вона не може бути додатком до когось. Їй належить стати зіркою у «сузір’ї незалежних і рівних національних церков», яким, за словами його всесвятості, є Вселенська православна церква».

За різними оцінками, у хресній ході «Молитва за Україну та Українську помісну православну церкву» взяли участь від 65 до 150 тисяч осіб. Була серед них і чисельна делегація від Одещини.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту