ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЧИ Є ЗАПИТ НА ПРИВАТИЗАЦІЮ?
04.08.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 65-66(21975-21976) / Тираж: 8525

Центр демократії та верховенства права спільно з Центром економічної стратегії й Реанімаційним пакетом реформ організували в Одесі дискусію про приватизацію державних підприємств.

Як відомо, приватизація великих об’єктів в Україні уже багато років поспіль пробуксовує — часто-густо державні підприємства залежать від олігархів, як, наприклад, Одеський припортовий завод. Підприємство, що могло б приносити країні чималий дохід, має фінансові зобов’язання перед бізнесменом Дмитром Фірташем і не може їх виплатити. Знайти ж покупця на такий товар, обтяжений боргами, — вельми непросто.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський розповів про результати досліджень, проведених на Одещині, зокрема в обласному центрі та Южному, на тему приватизації держпідприємств. Цікавилися думкою як працівників держпідприємств, так і сторонніх осіб.

Основними проблемами ОПЗ учасники опитування назвали борги, невідповідність штату поточному стану справ, стрімке зниження оціночної вартості підприємства. Подальше відтягування приватизації, на їхню думку, не вигідне ні заводу, ні колективу. Однак доля Припортового після його приватизації цілком залежатиме від його власника, тож респонденти висловлювали свої побоювання щодо вірогідності придбання ОПЗ бізнесменом, який розраховує на короткострокові надприбутки і залишить лише перевалку вантажів, знищивши виробництво.

Для того щоб приватизація відбувалася вигідно і для колектива, і для інвестора, необхідно, на думку працівників ОПЗ, вжити цілу низку запобіж-них заходів. Інвестиційний договір з майбутнім власником повинен містити перелік зобов’язань з відповідальністю за їх порушення, серед яких основні — нерозділення підприємства, стабільна робота, прибутковість. Опитані також хотіли б укласти колективний договір і створити незалежну профспілку.

Для захисту прав та інтересів тих, хто ризикує втратити роботу, учасники опитування запропонували такі додаткові умови: залишити державі «блокуючий» пакет акцій, запровадити перехідний період перед зміною структури і надати грошові компенсації звільненим.

— Прозора і чесна приватизація може стати джерелом зростання інвестицій, поліпшення добробуту працівників, створення нових робочих місць. Вона дозволить державі звільнити підприєм-ства від корупції, підвищити їх ефективність та матиме позитивний соціальний ефект, — наголосив Дмитро Яблоновський.

Перший заступник начальника регіонального відділення Фонду держмайна Сергій Гусаков розповів, що в Одеській області залишився 31 об’єкт малої приватизації, на які нема попиту, оскільки вони розташовані у віддалених селах або ж вимагають великих капіталовкладень. Натомість в Одесі велика кількість таких державних об’єктів перебуває в оренді у приватних підприємців, а вони не поспішають брати участь у їх приватизації. Окрім того, в області велика кількість винопереробних заводів, які заборонено приватизувати, тоді як їх орендарі, здебільшого, готові їх викупити і працювати далі.

Дослідження показало, що лише повна приватизація державних підприємств може перемогти корупцію на них, оскільки приватизація долає саме джерело корупції — державну власність, а не бореться з її наслідками.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту