ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Обережно! Починає цвiсти амброзiя
14.08.2018 / Газета: Вечерняя Одесса / № 89(10644) / Тираж: 10407

У бiльшостi регiонiв нашої країни у серпнi вже зацвiтає небезпечний карантинний бур’ян — амброзiя полинолиста. Це один з найактивнiших алергенiв, який в тiй чи iншiй мiрi псує життя десяткам тисяч людей. Цвiте вона дуже довго i гине тiльки з першими заморозками.

Амброзiя була завезена в нашу країну з Пiвнiчної Америки. В Українi вона швидко поширилася i сьогоднi росте на полях, в невеликих селищах i великих мiстах.

Пилок амброзiї вважається одним з найактивнiших i найнебезпечнiших алергенiв, вiдомих у медицинi. Жодна iнша рослина, навiть знаменитий тополиний пух, не є таким небезпечним. Цiлком здорова людина при тривалому перебуваннi у мiсцi масового цвiтiння амброзiї може стати алергiком! Якщо проблему iгнорувати, то алергiя може перейти в астму, особливо якщо мова йде про дiтей.

Симптоми алергiї на амброзiю полинолисту зазвичай такi ж, як при алергiї на будь-який iнший пилок трав, кущiв або дерев. Симптоми починають розвиватися у тому випадку, якщо людина вдихає повiтря з пилком амброзiї або її шкiра контактує з квiтучою рослиною. Як пояснюють фахiвцi, лiкування алергiї, спричиненої пилком амброзiї, тривале й важке. Ця карантинна рослина — дуже сильний алерген. У мiсцях масового цвiтiння амброзiї для людей, а особливо для дiтей, виникає ризик захворювання на сiнну гарячку, а також трапляються напади бронхiальної астми. Алергiя на амброзiю не тiльки впливає на фiзичний стан людини, в перспективi вона може стати причиною пiдвищеної дратiвливостi i стомлюваностi, депресiї, головного болю, безсоння, порушення концентрацiї уваги тощо.

Звичайно, загальне правило лiкування всiх алергiй дiє i на цей вид — повнiстю усунути алерген. У зв’язку з неможливiстю використання гербiцидiв на територiї мiста, основний спосiб боротьби з амброзiєю — механiчне знищення. На малих дiлянках бажано знищувати бур’ян з коренем. Великi дiлянки необхiдно регулярно скошувати, не допускаючи появи насiння.

Рецепти «подолання» ворога для власникiв присадибних дiлянок простi: необхiдно кiлька разiв протягом лiта його скошувати, щоб рослина не встигала зацвiсти. А найкращий варiант — виривати її з корiнням. Боротися з цiєю шкодочинною рослиною потрiбно спiльними зусиллями.

Якщо ви побачили обабiч автошляхiв, у парках, на територiї мiста амброзiю полинолисту, зателефонуйте нам за телефоном 048-725-32-32 або напишiть на електронну адресу odesafito@ukr.net i ми спiльними зусиллями лiквiдуємо шкiдника.

О. БУБЛИК. Головний спецiалiст вiддiлу карантину рослин управлiння фiтосанiтарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеськiй областi

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту