ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Олег Ляшко: «Я зроблю все можливе, щоб повернути наші Луганськ і Донецьк та відновити країну»
15.08.2018 / Газета: Одесские известия / № 62(5086) / Тираж: 18937

Минулого тижня лідер Радикальної партії України Олег Ляшко прибув з візитом до Одеської області. Під час свого одноденного відрядження народний депутат відвідав село Малодолинське, де розташований Іллічівський судноремонтний завод. Cвого часу тут працювали тисячі кваліфікованих спеціалістів, чиї послуги високо цінувалися на міжнародному ринку. Сьогодні ж на заводі працює близько семиста людей, які дуже переживають, що скоро в них і цієї роботи не буде. Олег Ляшко зустрівся з працівниками підприємства та запевнив їх, що ставити хрест на українському суднобудуванні ще рано. Народний депутат вважає, що в нашої держави є всі можливості для того, щоб підтримати вітчизняного виробника.

- Я хочу щоб всі ви в майбутньому мали нормальну зарплату і нормальну пенсію, — заявив Олег Ляшко у своїй промові. — Бо коли мала зарплата, то буде після неї і мала пенсія. Нам кажуть: «Як зупинити трудову міграцію?» Дуже просто це зробити – підняти зарплати. Як буде більша зарплата, то людина не поїде нікуди. Буде жінку-дітей кожен день бачити, а не жити по хлівах в Польщах та Португаліях. І коли нам розповідають, що немає грошей на зарплату – брешуть! На прокурорів, на суддів по триста тисяч гривень зарплати є, а от на токарів, водіїв, слюсарів зарплат чомусь немає.

Лідер Радикальної партії пообіцяв, що коли прийде зі своєю командою до влади, то наведе порядок. Його ключовою вимогою буде збільшення заробітної плати. Більша зарплата – більша купівельна спроможність, що в свою чергу сприяє розвитку економіки. Коли ж людина збирає на хліб без води й працює «на аптеку» (де ціни на ліки просто космічні) на все інше грошей просто не вистачає. Відновлення професійно-технічної освіти також є одним із основних завдань Радикальної партії. За сьогоднішнього стану речей необхідно, щоб саме держава фінансувала цю сферу. Робочі спеціальності сьогодні хоч і затребувані проте, в масовій свідомості, непрестижні. Зараз всі хочуть бути депутатами, бізнесменами, ким завгодно, тільки би не працювати руками, і цю тенденцію треба переломити.

Кваліфікація робочих кадрів – теж серйозна проблема для вітчизняних підприємств. Молоді фахівці, які тільки приходять на роботу, рідко можуть похвалитися якісною підготовкою та всіма необхідними вміннями. Ті ж спеціалісти, які набувають досвіду, стають затребуваними за кордоном (де зарплата вища й умови кращі) і полишають Україну. В результаті ми втрачаємо цілий пласт якісних спеціалістів, які могли б тут жити й працювати, а продають свої вміння десь далеко від батьківщини. Роблять вони це, в більшості випадків, не від хорошого життя. Адже тієї зарплатні, яку отримує суднобудівник в Україні, в більшості випадків не вистачає, щоб прогодувати сім’ю.

Крім вузькопрофільних питань, працівники судноремонтного заводу ставили питання глобального характеру. Так, наприклад, всіх цікавило, коли ж на нашій землі нарешті запанує мир. На переконання Олега Ляшка, війна закінчиться тоді, коли ми будемо сильними. А поки ми будемо ходити з протягнутою рукою, поки нас використовуватимуть як розмінну монету у переговорах сильних світу цього – закінчення конфлікту не буде. По інших країнах якось домовляються, а по Україні не можуть. А все тому, що ми не можемо себе захистити. Коли ж буде підготовлена армія, потужна дипломатія, якісна безпека, великі зарплати та соціальний захист, то сама Україна буде сильною і зможе вирішити всі свої проблеми.

Військового вирішення конфлікту зараз немає, бо на Донбасі стоїть російська армія і за активних дій це може обернутися великими жертвами, — зазначив Олег Ляшко. — Я не буду казати, як казав Порошенко: «Я закінчу війну за три дні». Всі побачили, що це був обман. Неможливо ні за три ні за п’ять днів завершити війну. Але я зроблю все можливе, щоб повернути наші Луганськ і Донецьк та відновити країну. Змушу всіх нас поважати, відновлю економіку, дам роботу та зарплату. Потужна дипломатія, санкції та розвиток економіки – ось ключ до перемоги. Все інше, що вам будуть розповідати – це брехня.

Звісно, на нас попереду очікує ще багато роботи. Якщо необхідні умови будуть виконані — ніхто не буде чинити проти нас агресію. А так за короткий час Угорщина, Польща та Румунія встигли тією чи іншою мірою пред’явити до нас претензії, а Росія взагалі окупувала частину української території. Якщо так піде далі і нічого не зміниться – ми ризикуємо втратити свою державність. Однак коли ми станемо сильними, коли кожен буде знати, що хто прийде до нас з мечем – від нашого меча поляже, то ніхто не ризикне зазіхати на нашу землю. Тоді закінчиться війна. Але для цього треба розвивати економіку, підвищувати боєздатність та обороноспроможність.

Можна вигукувати гучні лозунги, давати обіцянки, які не можна виконати, однак це для нас не вихід. Коли ти слабкий, коли тобою маніпулюють, і ти розмінна монета у переговорах сильних світу цього – це війна на сотні років. В Європі були випадки віковічних воєн і зараз потрібно зробити все можливе, щоб на нашій землі не повторилася давня історія. Нам необхідно розвиватися, рухатися далі, працювати над собою і змінювати суспільство. Потенціал в українців до цього є. Головне його правильно реалізувати та робити все можливе, щоб при нашій владі були чесні люди, готові нарівні з пересічними громадянами працювати на добробут держави.

Автор: Тетяна Осауленко


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту