ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Дунайський регіон – простір добробуту та співробітництва
31.10.2018 / Газета: Одесские известия / № 82(5106) / Тираж: 18937

У болгарській столиці нещодавно відбувся сьомий щорічний форум Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Його центральною темою був розвиток культури і туризму придунайських країн. Окрім охорони культурної спадщини обговорювалися питання безпеки, мобільності у сфері туризму, ролі макрорегіональних стратегій ЄС у розв’язанні загальноєвропейських проблем.

Вже традиційно було дано аналіз діяльності Дунайської транснаціональної програми – одного з основних фінансових інструментів співпраці задля досягнення спільних цілей в Дунайському регіоні та його розвитку.

Потужної інформаційної присутності України на форумі досягнуто завдяки спільним зусиллям Асоціації органів місцевого самоврядування «Стратегія ЄС для Дунайського регіону» та Центру сталого розвитку та екологічних досліджень Дунайського регіону, які працюють в Одесі. Вони підготували виставкову експозицію, присвячену участі в реалізації Дунайської стратегії Міністерства інформаційної політики України, яке презентувало бренд «Україна зараз», а також Одеської, Чернівецької, Івано-Франківської та Закар­патської областей, що розташовані в басейні Дунаю.

Ця подія разом із виставкою стали другою після спеціальної тематичної сесії, присвяченої Україні, в рамках четвертого форуму ЄСДР в німецькому Ульмі масштабною акцією, яка привернула увагу учасників з різних країн до України.

Одеська область у виставковій експозиції була представлена чотирма проектами, серед яких будівництво поромного комплексу «Орлівка-Ісакча» та створення екопарку “Картал” в районі села Орлівка Ренійського району.

Ідея створення екопарку «Картал» належить команді одеського «Центру регіональних досліджень». Його керівник Ігор Студенніков зазначає: «Ідея екопарку ґрунтується на мінімальному втручанні в природу, обережному ставленню до екосистеми озера Картал. Тому підхід до створення інфраструктури екопарку такий, щоб вона не руйнувала природні ландшафти і була їхньою органічною частиною».

Сьогодні це дерев’яна стежка через очеретові плавні, оглядова вежа та інформаційні стенди для відвідувачів, які розповідають про озеро Картал і його тваринний і рослинний світ. Родзинка — карпатські буйволи. Вони швидко прижилися в Придунав’ї і знайшли тут свій новий дім. Вони стали справжньою туристичною принадою місцевості, яка приваблює туристів з різних куточків України і світу. З моменту створення екопарку його, за офіційними підрахунками, відвідало півтори тисячі осіб. Головне ж, що для місцевих жителів екопарк та його велетенські мешканці не створюють дискомфорту, а навпаки стали предметом гордості та своєрідним символом їхньої малої батьківщини.

«Ми маємо плани і щодо подальшого розвитку туристичної інфраструктури екопарку, а також плануємо залучити до туристичних маршрутів об’єкти історико-культурної спадщини, якими знаменита Орлівка, — продовжує Ігор Студенніков. – Я хочу особливо подякувати наших колегам з Асоціації органів місцевого самоврядування «Стратегія ЄС для Дунайського регіону» та Центру сталого розвитку та екологічних досліджень Дунайського регіону за можливість презентувати наше дітище в рамках експозиції, де знайшли місце найбільш знакові та яскраві проекти».

На форумі ЄСДР у Софії Україна, нажаль, знову не була представлена національним координатором участі нашої країни в цій наймасштабнішій ініціативі ЄС. Тож варто подякувати представниці Національного координаційного бюро Дунайської стратегії в Республіці Молдова Оксані Паерєлє, яка у своєму виступі, присвяченому участі країн, що не є членами ЄС, в Дунайській стратегії, торкнулася питань, які є спільними для Молдови та України.

Сьомий щорічний форум Дунайської підбив підсумки її реалізації та дозволив зазирнути у майбутнє співпраці в Дунайському регіоні. Традиційно він став майданчиком для спілкування з колегами, встановлення нових контактів і розбудови партнерства для майбутніх спільних проектів.

На завершення форуму естафета головування в Дунайській стратегії була передана Румунії. Тож наступний, восьмий, форум прийматиме румунська столиця.

Автор: Катерина Віленська


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту