ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
БЕЗ АДМІНІСТРАЦІЇ МОСКВИ
03.11.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 93(22003) / Тираж: 8525

Нещодавнє рішення синоду Вселенського патріархату скасувало юрисдикцію Російської церкви над українським єпископатом, відтак нині всі православні архієреї України вважаються служителями Вселенського престолу, незалежно від того, до якої з трьох Церков вони належали раніше, і повинні чекати на директиви Константинополя щодо своїх подальших дій. Про це в інтерв’ю ВВС (www.bbc.com/ukrainian/features-46069420) розповів представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков, доктор богослов’я, який давно та глибоко займається українською проблематикою, архієпископ Тельміський Йов (Геча).

Архиєпископ Йов підкреслює: з 11 жовтня цього року архієреями Вселенської церкви є не лише єпископи, які належали до УПЦ КП та УАПЦ, а й представники Церкви Московського патріархату в Україні. «Скасуванням синодального акта 1686 року про передачу Київської митрополії — тобто, фактично, території України — під адміністрацію Російської церкви скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні», — каже представник Вселенського патріархату… З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ (МП) більше не існує. Всі архі-єреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням Синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування й існування в перспективі надання автокефалії Православній церкві в Україні».

Отже, всі ієрархи українських церков, не важливо, до канонічної церкви вони належали раніше, чи до неканонічної, зараз в очах Константинополя мають однаковий статус — ієрархів Вселенського престолу. І, відповідно, мають рівні права брати участь у Соборі, який буде скликано Вселенським патріархом через екзархів, які є його представниками в Україні. Вселенський патріарх, йдеться в інтерв’ю, скличе Собор, коли вважатиме, що «час настав».

За словами архієпископа Йова на об’єднавчий Собор будуть запрошені всі архієреї українських церков, а не лише ті, які зверталися до Константинополя з проханням про надання автокефалії.

На запитання, що станеться з православними ієрархами, передусім, Московського патріархату, які не візьмуть участі в об’єднавчому Соборі та залишаться поза новою Церквою, архієпископ відповів: «Це все — процес. Є така грецька приповідка: час — найкращий лікар. Треба розуміти, що ціль — це вилі-кувати розкол, який існував протягом останніх 30 років в Україні… Ми зараз у лікувальному процесі. Ме-та — об’єднання українського православ’я. А скільки часу це займе — думаю, тільки Богу відомо».

Архієпископ Йов наголосив, що нова Церква називатиметься Православна церква в Україні. «Не Українська православна церква, тому що церква є єдина… Вона належить Христу, а не якійсь нації чи державі. Грецькою мовою назви церков так і звучать: Православна церква в Греції, в Сербії, в Болгарії. Слов’янські назви — Болгарська, Сербська чи Російська православна церква — вживаються неправильно і вказують на етнофілетизм, тобто релігійний націоналізм», — пояснює архієпископ Йов.

Автор: -


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту