ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ДОЛЯ «ЛІТНЬОГО ТЕАТРУ» ОЧИМА ОДЕСИТІВ
03.11.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 93(22003) / Тираж: 8525

«Літній театр» вже не один рік перебуває в епіцентрі скандалу. Активісти, про що наша газета не раз писала, всіляко перешкоджають, аби його територію віддали під забудову. А що про все це думає загал? Чи переймається цим питанням? Дослідницька компанія «Моніторинг» провела відповідне опитування. Всього залучили 1200 респондентів віком від 18 до 69 років, більшість з яких (58 відсотків) народилася й виросла в Одесі. Ці люди не менше разу на місяць від-відують Дерибасівську вулицю (67 відсотків) і Міський сад (61 відсоток).

Отже, 37 відсотків опитаних назвали Міськсад «уособленням Одеси», «її серцем», «символом міста» і «його душею», 19 відсотків — «зеленим місцем для відпочинку» та «оазисом». «Історичною пам’яткою Одеси» вважають його 18 відсотків респондентів, ще 9 відсотків — «місцем, у якому варто побувати кожному приїжджому», і лише 4 відсотки — «місцем культурного відпочинку одеситів».

42 відсотки опитаних бачать «Літній театр» винятково як невід’ємну складові Міського саду. При цьому 51 відсоток — ніколи не бував у тому театрі, 17 відсотків — бували в 1990-х, 12 — у 1980-х і раніше, 9 — у нинішньому й минулому роках, а 8 відсотків відвідували його місяць тому.

Більше третини (37 відсотків) одеситів не знають, що відбувається за огорожею «Літнього театру», а 32 — вважають: там прибирають територію активісти, які відбили його у забудовників.

26 відсотків респондентів упевнені, що «Літній театр» належить Одесі та одеситам, 22 — «перебуває в довгостроковій, на 49 років, оренді», 19 — «у власності приватної компанії». 36 відсотків взагалі не відають, хто є власником «Літнього».

Абсолютна більшість (86 відсотків) опитаних відповіла: театр повинен належати одеситам і перебувати в комунальній власності міста. ще більше — 89 відсотків — категорично не згодні зі зведенням на території «Літнього» торговельно-розважального центру. Стільки ж (88 відсотків) переконані, що будь-яке масштабне будівництво зруйнує весь Міський сад і зіпсує історичний вигляд Одеси загалом.

Щодо майбутнього «Літнього театру» думки розділилися: 47 відсотків бачать у ньому відкритий громадський простір зі сценою та екраном, 44 — концертний зал під відкритим небом, 24 — паркову зону з клумбами та галявинами і лише 2 відсотки не проти того, щоб на тому місці постав торговельно-розважальний центр. 55 відсотків одеситів висловилися за концерти і виступи на цій території, 35 — за спокійний відпочинок і тільки один відсоток — за місце для торгівлі.

Якби «Літній театр» використовувався як майданчик для лекцій та інших культурно-масових заходів, то 64 відсотки опитаних віддали б перевагу темам про історію та культуру Одеси.

Три чверті респондентів готові іноді оплачувати свою участь у культурно-масових заходах, які проводилися б на території «Літнього», а 25 відсотків вважають, що такі заходи повинні бути безкоштовними. Що найприкметніше: 56 відсотків одеситів зголосилися допомагати особистими коштами в ремонті й утриманні «Літнього театру».

Автор: Інна ЯКИМЕНКО


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту