ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
СТРЕСОВИЙ ПОНЕДІЛОК
03.11.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 93(22003) / Тираж: 8525

Пізня осінь — сезон масових захворювань (грип, ГРВІ, застуда). Думаю, кожен замислювався над тим, що б зробити такого, аби не звалитися з ніг, не занедужати. Втім, перш ніж відповісти на це запитання, варто розібратися, чому нас чіпляються різні віруси-бацили.

Існує, щонайменше, п’ять причин захворювань сучасної людини. Передусім, це стрес. За середньостатистичними даними, найбільша кількість лікарняних листів виписується саме в понеділок — найстресовіший день тижня, а найменше — у п’ятницю. Справді, стрес — прямий шлях до ослаблення імунітету. Постійна напруга впродовж дня, що восени пов’язано ще й зі зміною світлового режиму (пізній світанок, ранній захід сонця), призводить до вразливості захисних сил організму.

Другою причиною є наша підсвідомість. Зізнайтеся, так часто набридає щоранку ще затемна вставати, добиратися бо-зна-куди на роботу, обкладати себе безліччю справ. Відтак включається режим самонавіювання: підсвідомо ми хочемо знайти спосіб змінити важкий звичний розпорядок дня, а найперший зі способів — захворіти. Ми нібито випадково потрапляємо під вітер чи протяг, замерзаємо у холодному приміщенні, промокаємо, — от тобі й апчхи, ломота й температура.

Причиною недуги може стати і звичайний брак уваги. Іноді є моменти, коли дуже хочеться відчути турботу з боку близьких, скажімо, у вигляді пакетика зі смаколиками, ба навіть доброго побажання. Усі таке люблять і на таке чекають. Щоправда, це більше схоже на ще один спосіб самонавіювання чи й маніпуляції.

Крім психологічних причин, звісно ж, існують і зовнішні. Восени це насамперед різка змі-на погодних умов: учора було ще тепло, а нині пробирає до кісток. Як показує практика, більшість до такого не готова. За звичкою ми вдягаємося по-вчорашньому і, певна річ, переохолоджуємося, а наступного дня з’являються перші симптоми. Отже, як ми з’ясували, хворобу можуть накликати і фактори навколишнього середови-ща, і внутрішні, психологічні. Й боротися треба і з тими, і з іншими.

Стрес на роботі, внутрішній протест можна приборкати двома способами. Перший і найлегший — змінити роботу, тобто позбутися того, що так сильно дратує і загрожує вашому здоров’ю. Другий шлях — мотивація, зміна свого ставлення до ситуації. Буває, розв’язанням стресових проблем стає знайома кожному порада — не брати близько до серця. Чим простіше ми ставимося до подій, тим легше справляємося з перешкодами, що з’являються, а бонусами тут є гарний настрій та успіх.

Велику роль відіграє також мотивація. Постарайтеся знайти, як мінімум, десять причин для того, щоб піднятися з ліжка й узятися за виконання своїх робочих обов’язків. Брак уваги легко компенсується спільним походом з близькими вам людьми на будь-який цікавий захід. До речі, вихід у світ — ліки проти всіх хвороб, адже ваша підсвідомість вимагатиме від вас виглядати й почуватися краще. Не кажемо вже про закоханість, яка, відомо, творить дива!

Щодо холоду, то він не дійме вас, якщо добре утеплитеся, за перших ознак переохолодження знайдіть швидкі варіанти зігрітися і подовше поспати. Допоможе й самонавіювання: щоб не мерзнути, запрограмуйте себе на зберігання будь-якими силами звичної, комфортної температури. Може, й не нападуть на вас дрижаки.

А найефективніший засіб для запобігання хвороб — профілактика. Тож загартовуйте свій організм (легко і просто — контрастний душ), дбайте про регулярний і повноцінний сон, про правильний, під погоду, одяг, збалансоване і вітамінізоване харчування, не зловживайте тим, чим зловживати не треба. Одне слово, любіть себе та своє тіло. І будьте здорові!

Автор: Тетяна КНЯЗКА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту