ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
ЧАС НЕВМОЛИМО СПЛИВАЄ...
08.11.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 94(22004) / Тираж: 8525

Кілька місяців тому «ЧН» писали про долю моряка-одесита Андрія Новічкова, якого звинуватили у вбивстві іранського матроса.

У січні 2019-го мине два роки, як Андрій перебуває під слідством у в’язниці Евін у столиці Ірану Тегерані, куди не мають доступу ні український консул, ні адвокат звинуваченого. Слідство ведеться на фарсі, мові, якої наш земляк не розуміє. Перебування під слідством, за законами Ірану, не може тривати більше двох років, тож часу в Андрія залишається дуже мало. З іранського боку цілком можна очікувати винесення обвинувального вироку, а це — смертна кара.

За життя Андрія не припиняють боротися його друзі та бабуся — 81-літня одеситка Олена Вірановська. Нещодавно з’явилася можливість обміняти українця на громадянина Ірану Алі Джедуея, який був затриманий у Харкові та звинувачений у шпигунстві на користь його країни. Цим займається Мініс-терство закордонних справ України, але справа рухається дуже повільно — комісія з цього питання ще й досі не зібралася.

Цими днями у парку Перемоги відбулася акція, мета якої — привернути увагу громадськості й прискорити прийняття рішення щодо обміну Андрія Новічкова.

На сайті Президента України розміщено вже другу петицію з проханням до гаранта Конституції — втрутитися і прискорити вирішення цієї справи. Перша набрала близько 6 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних для того, щоб на неї звернув увагу глава держави.

Нова петиція №46974 «Щодо прискорення справи обміну моряка Андрія Новічкова», розміщена на сайті 21 вересня. Поки що вона набрала лише 400 голосів, до завершення терміну лишилося півтора місяця.

Ще один варіант порятунку — якщо Україна наполягатиме, аби Новічкова судили на Батьківщині.

В обох випадках доля бранця — в руках Президента України.

У Міністерстві закордонних справ запевняють, що справа моряка перебуває на їхньому постійному контролі.

Олена Миколаївна Вірановська звернулася до всіх з проханням підписати нову петицію №46974 на сайті Президента: «Це допоможе повернути мого онука в Україну».

Текст петиції можна знайти за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/46974. Це звернення може підписати кожен повнолітній громадянин України, спочатку пройшовши реєстрацію на сайті. Це не надто складно, тим більше що, зареєструвавшись один раз, можна підтримувати й інші петиції до Президента або ж створювати власні звернення і збирати під ними підписи.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту