ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
НА ЇЖУ, «КОМУНАЛКУ» І ВСЕ ІНШЕ
08.11.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 94(22004) / Тираж: 8525

Фахівці відділу публікаційної та інформаційно-аналітичної роботи Головного управління статистики в Одеській області провели для місцевих ЗМІ брифінг про вибіркові обстеження населення в минулому році. Ось найцікавіші дані, озвучені на ньому.

За словами начальника відділу аналізу даних вибіркових обстежень населення Оксани Таранникової, всього на Одещині налічується 888 тисяч різних домогосподарств: 69% — у містах, 31% — у сільській місцевості. Крім того, в облстаті уточнили, що в 13% приватних будинків проживає одна людина, в 42% — двоє, в 26% — троє і в 19% — четверо осіб. Практично 94% мешканців проживають у власному житлі й лише 6% — в орендованому.

Більше половини — 51% — своїх сукупних доходів жителі приватних домогосподарств нині витрачають на продукти харчування, включаючи без-алкогольні напої. Цікаво порівняти ці показники з торішніми та позаторішніми.

Так-от у 2017 році середня сім’я в Одеській області близько 52% від суми заробленого витрачала на продукти харчування, ще 16% — на оплату комунальних послуг. Відтак на купівлю одягу, побутової техніки та предметів домашнього вжитку залишалося в середньому до 7% від заробленого.

Позаминулого, 2016-го, року жителі Одещини вділяли на їжу та безалкогольні напої більше половини — 57,5% — всіх зароблених грошей. Другою за вагомістю статтею витрат була оплата послуг ЖКГ: на це сім’ї позаторік витрачали десь 13% своїх доходів. І лише 4,8% припадало на придбання одягу та взуття, 2,9% — на транспорт, 2,5% — на охорону здоров’я, 2% — на оплату послуг зв’язку. На відпочинок і культуру середньостатистична сім’я тоді виділяла щомісячно всього-на-всього 1,6% коштів.

Який висновок напрошується? Ми як проїдали більше половини від заробленого, так і продовжуємо проїдати. Щоправда, гірше не стало, бо хоч і мізерні, а все ж позитивні відсотки статистика таки помітила (57% — 52% — 51%).

Варто зазначити, що частка витрат на харчування у їх загальній структурі є одним з важливих показників, за яким оцінюється добробут населення: чим вищі доходи людей, тим ця частка є меншою, а точніше — тим більша частка витрат на все інше. Наприклад, у США сім’ї витрачають на їжу не більше 6—7% усіх доходів, в розвинених країнах Європи —10—15%, у Туреччині та Східній Європі — близько 20%.

До слова, жителі Одеської області у своєму щоденному сьогоднішньому раціоні надають перевагу м’ясу та виробам з нього. Середньостатистична особа щодня вживає 168 грамів м’яса та м’ясних продуктів і лише 49 грамів риби, а ще — 300 грамів овочів, 200 грамів картоплі, 286 грамів хліба, борошняних і макаронних виробів, а також трохи більше півлітра молока і молочних продуктів.

Щодо надбаного майна. За даними обстеження, сьогодні у кожного другого домогосподарства нашої області є мікрохвильовка, у кожного третього — персональний комп’ютер або ноутбук, у кожного п’ятого — супутникова антена, а в кожного дев’ятого — кондиціонер.

Із 5 листопада спеціалісти облстатуправління почали вибирати домогосподарства для їх участі у вибірковому обстеженні умов життя впродовж 2019 року.

Автор: Яна СТАСІНА


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту