ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Безмежність української книги
14.11.2018 / Газета: Одесские известия / № 87(5111) / Тираж: 18937

Ініційований дирекцією обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського, він отримав всебічну підтримку Українського культурного фонду, який виділив на його проведення грант у сумі понад 166 тис. грн. До проведення фестивалю долучилися також управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини ОДА, обласна організація Національної спілки письменників України, Любашівська РДА та районна рада. На перші загальнообласні книжкові фестини звідусіль з’їхалися письменники, поети, бібліотекарі, видавці та артисти. Вони перетворили райцентр на справжню столицю української літератури та мистецтв. Долучилися до популяризації української книги культпрацівники з Любашівщини й сусідніх Ананьївського, Балтського, Кодимського, Подільського, Савранського районів.

В межах любашівських фестин відбулося чимало різноманітних і цікавих заходів для дорослої публіки і дітей. Зокрема, літературний квест «У пошуках скарбів Полуботка», майстер-клас з ілюстративного оформлення «Створюємо книжку власноруч» за поезіями Лесі Українки та віршотворення «Римуємо слова». У новоствореному медіацентрі районної бібліотеки проходила цікава зустріч читачів з одеськими письменниками, а у дитячій музичній школі — з поетами. На площі Будинку культури юні представники школи бойового гопака «Шторм» з Одеси влаштували майстер-клас із самозахисту «Гартуємо міць».

Місце проведення І обласного фесту «Безмежність української книги» обрано не випадково, адже на Любашівщині влада та меценати надають належну увагу збереженню та розвитку національних мистецтв, народних звичаїв, обрядів і гастрономічних традицій.

Офіційне відкриття мистецько-літературного заходу розпочалося святковим парадом усіх його учасників. Вітаючи присутніх зі святом, заступник голови облдержадміністрації Сергій Колебошин повідомив про запровадження на Одещині нового формату роботи зі словом і людьми, спілкування з читачами, що дозволить їм отримати нові знання та емоції. Задля цього у центральних районних бібліотеках відкриваються новітні культурні освітні медіапростори. Одним з перших він з’явився у Любашівці, й на його технічне оснащення чиновник вручив від ОДА сертифікат, доповнивши комплектом сучасної патріотичної літератури. Їх підготовлено ще для 53 бібліотек області.

Долучилися до щирих побажань начальниця відділу літератури, читання та бібліотечної справи Міністерства культури України Світлана Сивокінь, голова РДА Віталій Лабуш, голова райради Сергій Паровик, начальниця управління культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини ОДА Олена Олійник, директорка Одеської обласної бібліотеки ім. М. Грушевського Юліана Омельченко, генеральний директор ПП «Одесакнига» Дар Лівшиц.

Представник Благодійного фонду «Рідний край» Валерій Устянський і директорка Одеського обласного центру української культури Валентина Вітос презентували присутнім вишукане видання «Українська вишивка. Північне Причорномор’я». 500-сторінковий фоліант умістив велику інформацію про багатовікові традиції, техніку виконання і схеми вишивання, притаманні нашому краю. Безпосередньо 185 екземплярів цього ґрунтовного етнографічного видання було передано бібліотекам північних районів на святі. Згодом книги надійдуть в усі бібліотеки та 807 шкіл нашої області.

Святковий настрій та щира гостинність панували у фойє закладу культури, оздобленого виставкою світлин «Збережемо культурну спадщину Одещини». Делегації кожного району демонстрували виставки дивотворів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва «Маленька територія — велике враження» та дивували гурманів вишуканими стравами народної кулінарії, приготовленими за рецептами з класичних творів «З книги – до столу».

Після огляду мистецької виставки та дегустації страв розпочався гала-концерт за участю митців і художніх колективів. Насамперед, голова обласного відділення Національної спілки письменників України Сергій Дмитрієв оголосив підсумки літературного конкурсу «Одеський словограй». В номінації «Проза» перемогу здобув відомий журналіст і письменник Роман Кракалія, а в номінації «Поезія» — Анна Маліцька.

Окрім кращих творчих аматорів півночі Одещини, чарував глядачів своєю сценічною майстерністю зірковий десант з одеських театрів — народна артистка України Діана Мала, заслужені артисти України Павло Шмарьов, Галина Кобзар-Слободюк і Тетяна Глущенко, артисти Олег Руссол і Наталя Шпір, ансамбль танцю «Бессарабський сувенір» (м. Білгород-Дністровський), творчий колектив Одеського театрально-художнього училища.

Завершився фестиваль спільними виконанням найвідомішого твору Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Всіх учасників фестивалю «Безмежність української книги» нагородили дипломами, подяками і подарунками. Його організатор Юліана Омельченко щиро подякувала своїй команді за втілення в життя цього масштабного проекту, який відтепер стане на Одещині традиційним.

Автор: Юрій Федорчук


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.006
Перейти на повну версію сайту