ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Туреччина обіцяє допомогти
06.02.2019 / Газета: Одесские известия / № 10(5133) / Тираж: 18937

1,4 млн громадян Ук­раїни відвідали Туреч­чину торік. Ці цифри навів міністр закордонних справ Павло Клімкін на спільній прес-конференції з главою МЗС Туреччини Мевлютом Чавушоглу, яка відбулася в Одесі 1 лютого за підсумками засідання спільної групи стратегічного планування Україна-Туреччина.

«Зараз «Турецькі авіалінії» збираються літати з Києва до Анталії», — поінформував глава українського МЗС.

За словами міністра закордонних справ, оскільки все більше українців працюють в Туреччині, найближчим часом відбудуться консультації щодо підписання двосторонньої угоди про соціальне забезпечення громадян.

«Ми говорили про наші майбутні угоди. Найближчим часом відбудуться консультації, а потім ми зберемося для дискусії на політичному рівні, оскільки 4 млрд доларів торгового обороту — це далеко від нашого потенціалу», — додав Павло Клімкін.

Україна і Туреччина планують спільні дії й щодо забезпечення безпеки в Чорноморському регіоні.

«Існують речі, які за визначенням є чутливими, і ми будемо продовжувати їх обговорювати з нашими військовими і нашими спецслужбами. Я вважаю, що мова повинна йти не тільки про обмін інформацією, спільні навчання, а й про реальні дії », — сказав міністр закордонних справ України, відповідаючи на запитання журналістів. Він також додав, що Туреччина обіцяє в найближчі роки надавати спеціальну допомогу Збройним силам України, але не уточнив, в чому конкретно така допомога буде полягати.

«Мова йде про серйозні гроші на підставі серйозних напрямків, про десятки мільйонів доларів», — зазначив міністр. Я не буду говорити про окремі домовленості, про спільну розробку, але я вважаю, що весь наш сектор ВТС (військово-технічного співробітництва), як і турецькій, повинні прагнути до синергії «, — додав Павло Клімкін.

Що стосується звільнення 24 українських моряків, котрі були затримані у листопаді минулого року Росією у районі Керченської протоки, за словами Чавушоглу, Туреччина з цього приводу неодноразово направляла президентові Росії Володимиру Путіну прохання повернути людей в Україну й планує продовжувати дії в цьому напрямку.

В ході переговорів було обговорено також питання щодо поглиблення співпраці в торговельно-економічній та енергетичній сферах, перспективи завершення в 2019 році переговорного процесу щодо укладення Угоди про вільну торгівлю між двома державами.

Глави зовнішньополітичних відомств обмінялися думками щодо ситуації з Кримом, на Сході України, а також розглянули питання, пов’язані з безпекою в Азово-Чорноморському регіоні.

«Користуючись нагодою, хочу ще раз підкреслити, що ми підтримуємо територіальну цілісність і непорушність кордонів України», — заявив Чавушоглу.

Міністри в супроводі мера Одеси 1 лютого також здійснили прогулянку Стамбульським парком — новою і дуже популярною у одеситів та гостей міста пам’ятки, і, судячи з реакції, залишилися задоволені нею.

Автор: Вікторія Єрьоменко


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.004
Перейти на повну версію сайту