ІА «Контекст Причорномор'я»
Одеса  >  Моніторинги
Шведський стіл для школярів
09.02.2019 / Газета: Одесские известия / № 11(5134) / Тираж: 18937

Бананомат, ледомат і навіть краваткомат. Як можна здогадатися із назви цих апаратів, вони призначені для продажу в автоматичному режимі всього, чого завгодно – навіть біжутерії — і називаються вендіговими. Таке диво торгівлі до Одеси завезли ще п’ять років тому до пологового будинку № 1. Сьогодні вендінговий апарат встановлений і в новому одеському ліцеї «Європейський», розташованому на вулиці Маршала Говорова. Тут також організовано обіди за системою «шведський стіл», що являє собою абсолютно новий підхід в організації харчування дітей.

Різноманітність продуктів і свобода вибору тепер доступна кожному учневі. Сьогодні дітям немає необхідності носити з собою готівку, система передбачає і безготівковий розрахунок. На те, як працює «шведський стіл» в Європейському ліцеї приїхав подивитися міський голова Геннадій Труханов, а заодно поспілкувався з дітьми, побажавши їм смачного.

Такий підхід до харчування виробляє у дитини культуру самостійного вибору,- підкреслив Геннадій Труханов,- дітям подобається ця нова система. Вільний вибір страв означає, що ти не просто прийшов на усе готове, стіл вже накрито, на ньому готові страви, і ти не розумієш звідки що взялося. Зараз кожен учень стає активним учасником процесу вибору і вчиться вмінню приймати вірне рішення.

— Працівники ліцею і діти вже звикли до самообслуговування в їдальні, — каже директор ліцею Алевтина Подорожна. — Перші два тижні було складно всім — і вчителям, і адміністрації і, звичайно ж, персоналу їдальні. Але поступово до нововведення призвичаїлися, у дітей вже з’явилися нові навички поводження в їдальні, і навіть найменші учні раді тому, що можуть вибирати страву до душі. Сподобалася ця система і батькам.

Марія, учениця 2-го класу та її однокласник Єгор радіють з того, що всі продукти у них перед очима, що це вже не рядок у меню, і можна одразу оцінити якість приготовленої страви.

— Вся їжа на “шведському столі” — смачна, порції великі, діти наїдаються! В принципі, це дуже сучасний проект, гідний високої оцінки. За тиждень «обкатки» організація обідів по-новому зарекомендувала себе з найкращого боку,- вважає Інна Горіна, мама учениці 6-го класу.

Якщо для дітей молодших класів організовано «шведський стіл», то старшокласники можуть на перервах скористатися вендінговим апаратом, в якому близько 160 відділень з готовими продуктами харчування. Всього одну хвилину витрачає ліцеїст на те, щоб отримати гарячій обід.

Вендінговий апарат має монітор — табло, яке показує стан апарату. Продукти, виготовлені на харчоблоці, вкладаються у холодильну камеру. Другий блок — це блок розігріву, оснащений промисловою мікрохвильовою піччю.

Ячейко-місце запрограмоване, воно не видасть продукт, якщо у нього закінчився термін придатності.

Вендінговий апарат заправлений першими, другими стравами, салатами, соками. Розплатитися можна як готівкою, так і карткою. Додаткова послуга — кожен з батьків отримує СМС-повідомлення про те, що саме і на яку суму їхня дитина придбала в апараті.

Наостанок, прощаючись з викладачами та учнями ліцею, міський голова зазначив, що всебічна модернізація та удосконалення учбового процесу в одеських школах – одне з програмних завдань муніципалітету.

Автор: Катерина Віленська


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.005
Перейти на повну версію сайту